Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Ga na hoe druk het op de trein is met nieuwe app

wo 9 sep. - 8:45

De NMBS geeft via een nieuwe app voortaan mee aan reizigers hoe druk het op de trein is. Elke trein krijgt een kleurcode van groen tot rood. 'MoveSafe' is voorlopig een aparte applicatie, maar op termijn wordt die geïntegreerd in de bestaande app van de NMBS waarin je ook tickets kunt kopen.
© Virginie Lefour (Belga)

Op het openbaar vervoer geldt intussen al lang een mondmaskerplicht. Sinds september rijden ook zo goed als alle piekuurtreinen opnieuw. De spoorwegen willen voorkomen dat er te volle treinen rijden, zodat iedereen voldoende afstand kan houden. Om reizigers te helpen om een rustigere trein te kiezen, gaat de NMBS de drukte voortaan meegeven in een nieuwe app.

MoveSafe is een applicatie voor de smartphone die met kleurencodes werkt van groen tot rood. Op een groene trein is nog veel plaats, een rode trein is volzet. De app zal ook meegeven of er enkel nog staanplaatsen beschikbaar zijn.

In de app kun je ook een route berekenen, maar voorlopig nog geen tickets kopen. Dat kan wel nog in de andere NMBS-app. Op termijn is het wel de bedoeling om alle functies samen in één app onder te brengen. Doordat ze nu de nieuwe functie snel wilden lanceren, was het volgens de NMBS nog niet mogelijk beide apps samen te voegen.

"We starten met de bekende gegevens, zoals bijvoorbeeld hoe druk het normaal op die trein is", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS in 'De Tour Vandaag'. "Er is ook een taak voor de treinbegeleider die tijdens het traject van de trein nog aanpassingen kan doorvoeren. Als het nu plots drukker zou worden, kan hij dat toch aanpassen."

(lees verder onder de video)

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet