Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Gaat de dt-regel verdwijnen?

ma 18 jun. - 7:00

"Ik denk dat de dt-regel gaat verdwijnen." Dat zei auteur Kristien Hemmerechts in het groot onderwijsdebat dat werd gehouden in 'De Zevende Dag'. Ruud Hendrickx, de taaladviseur van de VRT, denkt er anders over.
Ruud Hendrickx, de taaladviseur van de VRT, denkt niet dat de dt-regel snel zal verdwijnen.

"Ik denk in alle eerlijkheid trouwens dat -dt gaat verdwijnen. Ik heb nu al studenten die gewoon systematisch d schrijven, bijvoorbeeld hij antwoord met een d", stelde Kristien Hemmerechts gisteren. "Ik denk dat heel wat dingen die wij nog altijd heel belangrijk vinden, pakweg over 10 of 20 jaar compleet verdwenen zijn."

Ruud Hendrickx denkt niet dat Hemmerechts gelijk heeft. Hij benadrukt om te beginnen dat er twee dingen zijn die we uit mekaar moeten halen.

"Je hebt aan de ene kant de grammatica waarbij je hoort dat er soms een -t of een d-achtige klank aan een woord toegevoegd wordt. Voor je dat gaat veranderen, dat duurt iets langer dan 10 jaar. Ik kan me niet inbeelden dat je de verleden tijd "speelde" gaat verwijderen.  Kristien heeft het over de manier waarop we die grammaticale regels weergeven in spelling en dat is een heel andere kwestie. Of die gaat veranderen, weet ik zeker niet."

"Elke generatie kan regels leren als ze goed worden uitgelegd"

Volgens Hendrickx zit het probleem met de dt-regel vooral in de manier waarop die wordt aangebracht. "Ik denk dat elke generatie die regels kan leren als ze goed worden uitgelegd. Eigenlijk zouden we in veel gevallen niet mogen spreken over de dt-regel. Daardoor is een leerling compleet in de war. De uitgang dt bestaat niet. Een werkwoord kan eindigen op een d of op een t. Het is eigenlijk een vrij simpele regel."

Het probleem ligt bij veel mensen zo gevoelig omdat we volgens Hendrickx  allemaal zoveel moeite gehad hebben om het te leren. "Iedereen moet het nu maar doorstaan. Er zijn trouwens veel van die kwesties in onze spelling: ei/ij, ou/au."

"Spellingscommissie gaat geen revolutie ontketenen"

Conclusie? "Ja, er zijn een heleboel mensen die op dit moment moeite hebben met werkwoordspelling. Als je als ingenieur een brug kunt bouwen, kun je ook een dt-regel onder de knie krijgen. Lever een klein beetje inspanning, zo moeilijk is het allemaal niet."

De spelling is het terrein van de Nederlandse Taalunie, het samenwerkingsverband tussen Vlaanderen, Nederland en Suriname. "Ik denk niet dat de spellingcommissie over 5 jaar een revolutie zal ontketenen door de dt-regel zoals we die nu kennen op de schop te gooien. Ik denk dat dan, zoals we in Vlaanderen zeggen, het kot te klein zal zijn."

Beluister het interview met Ruud Hendrickx in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet