Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Gaat ons land opnieuw volledig in lockdown? Dit ligt er op tafel op het Overlegcomité vandaag

vr 30 okt. - 5:27

Gaat ons land opnieuw in lockdown? Dat is dé grote vraag voor het Overlegcomité dat vandaag om 13 uur gepland staat. Virologen, ziekenhuizen en dokters zijn het roerend eens: er is geen andere optie dan de samenleving opnieuw op slot te doen. Maar volgt de politiek?
Leeg antwerpen

"Het is tijd voor de noodrem", "we moeten de samenleving stilleggen" of "dit is een ramp". De wetenschappers en ziekenhuizen wonden er de voorbije dagen geen doekjes om: er moet een tweede lockdown komen. Ook al werden er nog maar pas strengere maatregelen ingevoerd, dat is voor de virologen "too little, too late".

Feit is: de cijfers zijn barslecht. Per dag worden er gemiddeld zo'n 600 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Op de afdeling intensieve zorg liggen intussen een duizendtal zwaar zieke covidpatiënten. Met een maximumcapaciteit van 2.000 bedden is het - zacht uitgedrukt - alle hens aan dek. Ziekenhuizen vrezen dat er binnenkort een dag komt dat ze moeten kiezen wie zorg krijgt en wie niet.

Ook bij de politiek lijkt die noodkreet niet in dovemansoren te vallen. De druk is dan ook enorm. Om 13 uur komt het Overlegcomité - het orgaan met alle verschillende regeringen van ons land - fysiek samen in het Egmontpaleis in Brussel. Dat Overlegcomité was overigens al langer gepland en initieel bedoeld om de sluiting van de cafés en restaurants te evalueren. Maar dat lijkt minder dan ooit aan de orde. De cruciale vraag die op tafel ligt: gaan we naar een volledige lockdown?

Het lijkt bijna onvermijdelijk te zijn. En een sleutelrol voor die beslissing ligt in het meest recente rapport van Celeval, en dat rapport zou beenhard zijn, hoort onze redactie. Het enige "positieve" cijfer dat te noteren valt, is de R-waarde (het aantal mensen dat 1 besmette persoon gemiddeld besmet). Die R-waarde staat momenteel op 1,43 en blijft stabiel. Voor de rest kleuren de cijfers bloedrood.

In de Kamer liet premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren alvast doorschemeren dat de beslissingen zullen genomen worden op basis van de (bijzonder slechte) cijfers. "Het overleg zal gebeuren op basis van wetenschappelijke adviezen, op basis van feiten, op basis van cijfers. Dat is het enige waarop we ons kunnen baseren om de juiste beslissingen te nemen." Bij "Villa Politica" benadrukte De Croo daarna nog eens dat ze er "alles aan gingen doen om het virus te stoppen". De premier liet dus nog niet echt in zijn kaarten kijken, maar we horen dat "er geen taboes zijn". Een volledige lockdown is dus zeker niet uitgesloten.

Luister naar Johan Neyts, professor virologie van het Rega-instituut van de KU Leuven:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet