Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Gebruikt België binnenkort als enige land een Azerty-toetsenbord?

vr 22 jan. - 11:41

Je tikt wellicht op een Azerty-klavier. We zijn daarin redelijk uniek in de wereld. Alleen de Fransen gebruiken het ook. Maar nu wil de Franse regering van Azerty af. Blijven we dan alleen over?
Gebruikt België binnenkort als enige land een Azerty-toetsenbord?

Het Franse ministerie van Cultuur heeft het Franse Bureau voor Normalisatie de opdracht gegeven om de deugdelijkheid van het Franse Azertyklavier te onderzoeken. Want wat blijkt? Je kunt er niet behoorlijk Frans mee typen.

Correspondent in Frankrijk Frank Renout legt uit dat je simpelweg geen correcte Franse tekst kan schrijven met een azerty-toetsenbord.

 

Met Frans Azertyklavier kun je geen Frans typen

 

"Je kan geen ç in hoofdletter typen, of de o en de e aan elkaar hangen, zoals dat soms wel nodig is in het Frans."

Het feit dat men niet alles naar behoren kan ingeven in het Frans leidt ook tot misverstanden, en zelfs fouten. In Frankrijk moet een achternaam bijvoorbeeld in hoofdletters geschreven worden bij officiële instanties. Zo kan een naam niet altijd juist geschreven worden. 

Dus: het azerty-toetsenbord tast het Frans aan. Maar, de Franse overheid wil vooral zélf de norm stellen. "De overheid wil zich niet de les laten spellen door Amerikaanse multinationals als windows en apple." zegt Frank Renout.

Het Franse Bureau voor de Normalisatie krijgt nu tot de zomer de tijd om aanpassingen voor te stellen en op termijn moet dat uitmonden in een aangepast klavier, dat beter geschikt is om Franse teksten mee te typen. "Het zal geen revolutionair nieuw toetsenbord zijn, maar tekens die worden aangepast." aldus Frank.

 

Wat doet België?

Zal België Frankrijk volgen? Of schakelt het over op qwerty, zoals Nederland?

Peter Beckers van het Belgische Bureau voor de Normalisatie legt uit dat het gebruik van het azerty-toetsenbord historisch gegroeid is in ons land. 

"Begin 19e eeuw was het Frans de voertaal en kwam het Nederlands minder aan bod. Zo zijn we in België het -voor het Frans gemaakte- azerty-toetsenbord beginnen gebruiken."

Volgens Peter Beckers zullen vooral de gebruikers en de fabrikanten de nieuwe trends bepalen. "Maar in principe kan ieder individu kiezen welk toetsenbord ze gebruiken."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet