Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Geen euthanasie in woonzorgcentrum? "In vervangende thuisomgeving heb je evenveel rechten als thuis"

vr 27 apr. - 0:15

Personeelsleden van een woonzorgcentrum in Lebbeke klagen de taboe over euthanasie in hun instelling aan. Vaak wordt er niet ingegaan op de vraag van patiënten om euthanasie te krijgen, en worden ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Als antwoord hierop stelt Carina Van Cauter, Kamerlid voor Open VLD, voor om de erkenningsregels voor woon- en zorgcentra strenger te maken.
Handen van een oudere dame

In het woonzorgcentrum Seniorie Ter Minne in Lebbeke is euthanasie taboe. Patiënten die er een euthanasieaanvraag indienen, worden vriendelijk gevraagd dat ergens anders te gaan doen. Dat schrijft De Morgen.

Hoogbejaarde bewoners worden dus naar een ziekenhuis of naar hun oude woonplaats verwezen indien ze voor euthanasie kiezen. Twee ex-werknemers en een huidig werknemer getuigen dat het onwaardig is dat patiënten op het einde van hun leven nog verplaatst moeten worden om te kunnen sterven. 

Onmenselijk

Carina Van Cauter, Kamerlid voor Open VLDuit haar verontwaardiging in De Ochtend: "De situatie in die instelling is niet toelaatbaar, onmenselijk en in strijd met de euthanasiewet." Van Cauter wil dat woonzorgcentra hun erkenning kunnen verliezen als ze hun bewoners "onvoldoende omkaderen bij een weloverwogen keuze voor levenseinde".

Van Cauter denkt dat dit ondersteund zal worden door het Vlaams Parlement. "De meesten zullen akkoord gaan met het feit dat iedereen recht heeft om in een warme omgeving op een volwaardige manier afscheid te nemen van het leven", klinkt het.

Euthanasiewet bestaat al 15 jaar maar nog steeds is er taboe

Van Cauter legt uit dat sinds 2002 iedereen die het wil recht heeft op euthanasie. De arts moet akkoord gaan met de beslissing van de patiënt en zelf bereid zijn om euthanasie toe te dienen.

De patiënt mag volgens de wet kiezen waar hij euthanasie wil plegen, ook in een zorginstelling. Een instelling mag die beslissing dus niet in de weg staan. Voor een arts geldt een gewetensclausule, waardoor die kan beslissen om euthanasie niet toe te dienen.

Die clausule geldt echter niet voor instellingen. Van Cauter stelt dat in het woonzorgcentrum in Lebbeke de wet dus niet correct wordt toegepast.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet