Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Geen gsm en codewoord om te stoppen: 50-tal magistraten kunnen zich laten opsluiten in nieuwe gevangenis van Haren

wo 10 aug. - 6:59

Een vijftigtal magistraten zullen zich (vrijwillig) kunnen laten opsluiten als gedetineerde in de gloednieuwe gevangenis van Haren. Zo kunnen ze ervaren hoe het leven van een gevangene eruit ziet én het is een goede test om te kijken of alles naar behoren werkt in de gevangenis, die normaal gezien in oktober opent.
Haren

Al vier jaar wordt er gewerkt aan de gevangenis van Haren, maar die werken lopen nu op hun einde. Vanaf oktober moeten er 1.190 gedetineerden onderdak vinden. Het gloednieuwe complex moet de fel verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Berkendael en Vorst vervangen.

Maar voor de gedetineerden er hun intrek nemen, zullen 55 magistraten kunnen ervaren wat een leven achter de tralies betekent. Twee dagen en één nacht lang zullen ze opgesloten worden in de gevangenis. Als echte gedetineerden zullen ze in een cel verblijven en het gevangenisregime volgen. Dat schrijft La Dernière Heure en wordt bevestigd aan VRT NWS. Er zijn trouwens ook plannen om het nog eens over te doen in de gevangenis van Dendermonde, die opent normaal gezien in december.

Het is tegelijk een test voor de gevangenis - om te kijken of alles op punt staat én een ervaring voor de magistraten om eens de andere kant te ervaren. Het gaat voor alle duidelijkheid om een vrijwillige opsluiting.

La Dernière Heure kon een brief inkijken, die het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding rondstuurde. "De bedoeling is om het regime van een gevangene te simuleren. Een gsm is verboden, ze zullen een vaste telefoon in hun cel hebben, marineblauwe kleren zijn verboden. Scherpe voorwerpen en voedsel zijn verboden. De maaltijden worden verzorgd door de gevangenis en ze kunnen extra snacks of dranken kopen in een kantine."

Anders dan in het echte gevangenisleven kunnen de magistraten met een codewoord het experiment wel meteen beëindigen. Het codewoord? "Terminus". 

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet