De Ochtend
Geen Moderna-vaccins meer voor eerste prikken bij 30 jaar en jonger, wel nog voor de boosters
do 13 jan. - 7:36
Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend' via Radio 1 Select
Het Moderna-vaccin kon tot voor kort voor iedereen vanaf 12 jaar gebruikt worden. Daar is het ook voor goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Toch heeft de taskforce vaccinatie sinds vorige maand een leeftijdslimiet ingesteld. Enkel wie 31 jaar of ouder is, kan Moderna nog krijgen voor een eerste en tweede prik. Ze volgen daarmee een advies van de Hoge Gezondheidsraad.
Het advies gaat grotendeels over de boostercampagne, maar raakt ook enkele nieuwe inzichten over de gewone vaccinaties aan. Zo raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om het vaccin van Pfizer aan te bieden voor de basisvaccinatie onder de 31 jaar. En dus niet meer Spikevax (red. de merknaam van het vaccin van Moderna).
Het advies heeft te maken met bevindingen in Scandinavië en Frankrijk. Daar is een licht verhoogd risico op ontsteking van de hartspier en het hartzakje vastgesteld na een eerste vaccinatie met Moderna bij jonge mannen, in vergelijking met het Pfizer-vaccin. "Er zijn ook gevallen van bekend in ons land", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) daarover in 'De Ochtend'. Van Damme is ook lid van de taskforce vaccinatie.
Bijsturing in de luwte
De bijsturing dateert al van halfweg december. Opmerkelijk, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bijwerkingen van AstraZeneca een tijd terug, is hier nauwelijks ruchtbaarheid gegeven. "De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad zijn vrij beschikbaar", zegt Van Damme daarover. "Heel wat mensen zijn daar van op de hoogte, zeker in de vaccinatiecentra."
We moeten het niet overroepen.
Van Damme benadrukt voorts dat het om een milde vorm van hartspierontsteking gaat. "Sommige patiënten worden gehospitaliseerd, maar het is behandelbaar en die mensen herstellen daarvan", zegt hij. "We moeten het niet overroepen, maar we hebben een alternatief met een ander vaccin: het vaccin van Pfizer. Daarom dat dit nu wordt aanbevolen."
De Hoge Gezondheidsraad laat Moderna wel nog steeds toe voor de boostercampagne voor wie jonger is dan 31 jaar oud. "Na de boosterprikken zien we die ontstekingen minder voorkomen", zegt Van Damme nog. Al kan het uit voorzorg natuurlijk geen kwaad om alsnog voor de Pfizer-vaccins te kiezen voor de boostercampagne voor wie jonger is dan 31 jaar.
(lees verder onder de foto)
Pierre Van Damme benadrukt dat het om een milde vorm van hartspierontsteking gaat
"Elk land maakt eigen afweging"
Al onze buurlanden volgen intussen dat voorzorgsprincipe en gebruiken Moderna ook niet meer voor de boostercampagne voor die leeftijdsgroep. "Het is niet omdat een buurland dat doet, dat wij blindelings volgen", zegt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie daarover aan persagentschap Belga." Elk land beslist dit na advies van zijn experten. Het is een afweging die je moet maken."
Briat noemt de keuze van die landen eerder politieke beslissingen dan wetenschappelijke. "In bepaalde landen is er al een sterkere afwijzende houding tegenover vaccinatie, waardoor het beleid ook extra voorzichtig wordt", zegt ze. "Dat zijn geen wetenschappelijke maar politieke argumenten."
Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen instaat voor de vaccinatiecampagne, zegt dat de keuze voor Moderna als boostervaccin vooral het gevolg is van een aantal toevalligheden. Zo zijn er meer vaccins van Moderna voorradig en heeft Pfizer - in tegenstelling tot Moderna - wel al een kindervariant van zijn vaccin, die afgetrokken wordt van het totale aantal dosissen die ons land krijgt.
Voor de Pfizerboosters is daarnaast een volledige dosis nodig, voor Moderna volstaat een halve dosis. Hierdoor verdubbelt de voorraad beschikbare vaccins. "Moderna zal gebruikt worden voor de rest van de boostercampagne, tenzij de wetenschappelijke inzichten over het gebruik veranderen", aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend' via Radio 1 Select
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'
Lees ook
Coronabarometer moet klaar zijn tegen het weekend
Onderwijsexpert Dirk Van Damme: "Scholen zijn open, maar de vraag is of leerlingen er effectief leren"
UGent neemt afstand van uitspraken professor Lieven Annemans over vaccinatie van kinderen