Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Geen verkoop van diesel- en benzinewagens meer tegen 2035

do 9 jun. - 0:04

Tegen 2035 mogen er in de Europese Unie geen nieuwe wagens verkocht worden die rijden op benzine of diesel. Het Europees Parlement heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd van de Europese Commissie. Daarmee lijkt er een einde te komen aan het tijdperk van fossiele brandstofmotoren in Europa.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

Het Parlement stemde woensdag over een heel pakket voorstellen over het Europees klimaatbeleid. Tegen 2030 moet de EU haar uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent naar beneden brengen, om tegen 2050 helemaal klimaatneutraal te worden.

Het belangrijkste voorstel, de herziening van het emissiehandelssysteem dat bepaalt hoeveel broeikasgassen bedrijven mogen uitstoten, werd afgekeurd en teruggestuurd naar de milieucommissie, maar de parlementsleden raakten het wel eens over strengere uitstootregels voor de luchtvaartsector, extra bossen en grasland én het uit de handel halen van diesel- en benzinewagens.

Het Parlement steunde het voorstel van de Europese Commissie om tegen 2035 geen nieuwe voertuigen meer toe te laten die broeikasgassen uitstoten, lees: diesel- en benzinewagens. In 2030 moeten de emissies door nieuwe auto's al 55 procent lager liggen dan het referentiejaar 2021, voor bestelwagens gaat het om 50 procent.

Met deze goedkeuring lijkt een einde te komen aan het tijdperk van fossiele brandstofmotoren in Europa. Nu zijn deze diesel- en benzinewagens nog verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de Europese broeikasgasemissies.

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet