Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Geen woorden meer, enkel tranen": politieke, academische en culturele wereld rouwt om verlies Caroline Pauwels

zo 7 aug. - 6:38

Uit verschillende hoeken komen reacties op het overlijden van Caroline Pauwels, voormalig rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Geen woorden meer, enkel nog tranen", tweet de Leuvense rector Luc Sels. "Een grote dame" is de omschrijving van Vlaams minister-president Jan Jambon. En ook de culturele wereld rouwt. "Dag prachtige Caroline", neemt Michael De Cock, artistiek leider van KVS afscheid.
Pauwels

Het zijn zware dagen voor de VUB. Na het overlijden van Paul De Knop, moet de universiteit nu ook afscheid nemen van Caroline Pauwels. De nieuw verkozen rector Jan Danckaert zal Pauwels vooral herinneren als een "inspirerende vrouw".

"Caroline was een zeer warme en innemende persoonlijkheid om mee samen te werken, zeer inspirerend ook", vertelt Danckaert aan onze redactie. "Ze was iemand die zeer gefocust werkte, die zeer goed wist welk beleid ze met de VUB wilde voeren. Caroline Pauwels was ook iemand die altijd heel erg geïnspireerd werd door jonge mensen, ze betrok ook heel graag de studenten bij het beleid en luisterde goed naar hun inbreng. Dat vond ze belangrijk."

Ook Karsten De Clerck, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB, zag de duidelijke visie van Caroline Pauwels. "Ze was een warme en innemende persoonlijkheid. Een grote inspirator met een duidelijke visie. Haar engagement gold niet alleen voor de VUB, maar voor de hele samenleving. Ze zette al haar energie in om mensen te verbinden. Tot op het laatste moment."

"Caroline slaagde er in om de VUB een duidelijke 'smoel' te geven, en op het voorplan van het maatschappelijk debat in Vlaanderen, België, zelfs Europa, te plaatsen", prijst Marc Noppen haar, CEO van het UZ Brussel dat verbonden is aan de VUB. "Een 'grote dame' laat ons - veel te vroeg - verweesd achter. Het was een eer om met haar samen te werken."

Dat beaamt vicerector Hugo Thienpont. "Veel mensen zeggen dat Caroline Pauwels de VUB een 'smoel' gegeven heeft. Dat is natuurlijk waar, maar ik zou het anders formuleren. Ik zou zeggen dat Caroline de VUB en haar onderzoekers, haar personeel en professoren, een warm hart heeft gegeven."

Ook haar collega rectoren bij de andere Vlaamse universiteiten reageren verslagen. "Geen woorden meer. Enkel nog tranen. En diep verdriet", tweet Luc Sels (KU Leuven). "Caroline, dank voor zoveel onvergetelijke momenten."

Collega Rik Van de Walle (UGent) blikt eveneens terug op de momenten samen. "Je was een fantastische compagnon. Ik zag je graag. We gaan je heel erg missen", tweet hij.

Naast de academische wereld, eren politici van verschillende kleuren Caroline Pauwels. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) neemt net als Marc Noppen de woorden "grote dame" in de mond. "Vorig jaar kreeg ze van de Vlaamse regering nog een ereteken, vandaag moeten we van haar afscheid nemen. Caroline Pauwels, tot voor kort rector van de VUB, was een grote dame."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) deelt een foto samen met Pauwels. "Een progressieve stem in het maatschappelijk debat, een dame met uitzonderlijk engagement en dito karakter. Ze wordt nu al gemist. Woorden schieten te kort", schrijft hij erbij.

Gewezen Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt haar een vrouw die de verwondering vierde. "Een straffe, onderlegde, eindeloos getalenteerde en immer innemende en tedere mens... Rust zacht Caroline", schrijft Almaci op Twitter.

Volgens Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) oversteeg Caroline Pauwels het rectorschap. "Ze gaf er een extra dimensie aan, die van res publica, het algemeen belang, het universele. Verdriet... Maar ook hulde."

"Caroline Pauwels was iemand die altijd ging voor menselijkheid, integriteit, verbinding en nuance", zegt ook Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V). "Ze vocht voor haar idealen en voor het leven."

Als minister van Onderwijs spreekt Ben Weyts (N-VA) dan weer over een groot verlies. "De onderwijswereld verliest een geëngageerd professor en sterke rector, de samenleving verliest een eenvoudigweg voorbeeldige vrouw."

De reacties op het overlijden van Caroline Pauwels blijven niet beperkt tot de politieke of academische wereld. Ook in de culturele wereld wordt er gerouwd. "Dag prachtige Caroline. Voor altijd in mijn hart. We zullen je missen", reageert Michael De Cock, artistiek leider van KVS. Theater Aan Zee, waar Pauwels vorig jaar gastcurator was, hield vanavond een herdenkingsmoment.

Luister ook naar;

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet