Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Geert Bourgeois: "Vrijdag stap ik naar de regering met een brexit-plan"

wo 14 nov. - 11:15

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een plan klaar rond de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vrijdag legt hij het voor aan de Vlaamse regering. Dat zei hij in 'De Ochtend'. Het plan staat los van het voorakkoord dat nu op tafel ligt in het Verenigd Koninkrijk.
Geert Bourgeois

Vandaag stemt de Britse regering over een akkoord rond een zogenoemde zachte brexit. Dat betekent bijvoorbeeld dat het Verenigd Koninkrijk nog een douane-unie vormt met de Europese Unie, waardoor handel drijven nog relatief eenvoudig en goedkoop is.

Dat die zachte brexit er komt, is nog lang niet zeker en dus heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois een plan klaar om Vlaanderen ook voor te bereiden op een harde brexit. Hij legt het vrijdag voor aan de Vlaamse regering. Een harde brexit zou betekenen dat Vlaanderen mogelijk zal moeten betalen om goederen en diensten uit te voeren naar het Verenigd Koninkrijk.

Importtarieven en douanerechten... dat is een horrorscenario.

"Ik heb liever geen brexit, maar als die er toch komt, is een douane-unie een minimum", zei Bourgeois in 'De Ochtend'. "We moeten toch even goed handel kunnen drijven met het Verenigd Koninkrijk dan bijvoorbeeld met Turkije. Het is een historisch moment voor de welvaart van de Britten, maar ook voor onze welvaart."

"We moeten realistisch zijn en rekening houden met een no-deal. Dan vallen we terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie of een handelsakkoord. Dan moeten we rekening houden met importtarieven en douanerechten. Dat is een horrorscenario", besluit Bourgeois.

Beluister het interview met Geert Bourgeois:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet