Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Geert Molenberghs: "De rekening over de paaspauze volgt pas over een week"

ma 19 apr. - 20:50

Heeft de paaspauze het beoogde effect gehad op de coronacijfers? Dat is op dit ogenblik nog moeilijk te zeggen, aldus biostatisticus Geert Molenberghs in 'De Wereld Vandaag'.
Geert Molenberghs

Drie weken heeft de paaspauze geduurd, en die was volgens experts nodig om de cijfers te doen dalen.  Maar er is nog altijd geen spectaculaire daling van de cijfers, en daarom vragen sommigen vragen zich af of die paaspauze dan wel zin heeft gehad. "We zouden graag verder staan, zoveel is duidelijk" reageert Geert Molenberghs in 'De Wereld Vandaag'. "Maar we mogen niet vergeten dat we van 20 februari tot het einde van maart stijgende cijfers hebben gehad."

We zouden graag verder staan, zoveel is duidelijk.

Omdat het aantal besmettingen in stijgende lijn ging, van 2.000 in februari tot sommige dagen meer dan 6.000, moest er iets gedaan worden "om het systeem verder te verkoelen, want we wensten niet op een hoger plateau terecht te komen, of te blijven stijgen." En dat is wel gebeurd, zegt Molenberghs. "Eerst is er een periode gekomen van mindere stijging tot uiteindelijk vanaf begin april toch een krimp."

Maar de bezetting op intensieve zorg blijft een zorgenkind en wat ook verontrustend is, is de hoge positiviteitsratio. Die is gestegen van vijf positieve gevallen op honderd testen, tot tien. Het is niet duidelijk of dat te wijten is aan het feit dat er minder testen afgenomen zijn, of omdat er meer virus circuleert waar we geen zicht op hebben. Dat cijfer moet ook zeker naar omlaag.

Het aantal testen in de paasperiode is gedaald van 60.000 per dag naar 40.000. Een positief punt van de heropening van de scholen is dat het aantal testen opnieuw naar boven zal gaan, waardoor we een beter beeld krijgen van de huidige toestand. Voor een beter beeld zullen we nog een paar dagen moeten wachten. "De rekening van de paaspauze zal pas over een week volgen", besluit Molenberghs.

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet