Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Gejost met je voornaam?

wo 24 okt. - 8:41

De naam die je kreeg kan je dwars zitten. Namen kunnen aanleiding geven tot spot. Ze kunnen connotaties hebben waar je liever van af wil. Anderzijds kan een naam je vleugels geven. Nomen est omen?
Hennie de Haan

Wat als je al een geestige naam hebt als Hennie De Haan en dan in het professionele leven voorzitter wordt van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders. Dan ben je plots het sprekende voorbeeld van een “aptoniem”.

Kimberley Baas laat haar naam veranderen in Kim omdat ze niet van de bijklank houdt die er aan vast hangt. Reporter Ward Bogaert was er bij toen ze de brief met de goedkeuring kreeg en een gat in de lucht sprong.

Marokkaanse gezinnen gaan voor hun kinderen doorgaans op zoek naar een voornaam die zo neutraal mogelijk is. Collega Mostafa Benkerroum merkte hoe moderne namen als “Amber” of “Louisa” zijn moeder al een paar keer bijna een hartstilstand bezorgden. 

Ruud Lelieur haar roepnaam is al 37 jaar Ruud. Maar officieel moest ze Ruth heten. Ze krijgt haar naam maar niet veranderd naar Ruud. Dat kan alleen als ze met genderissues zou zitten, en dat is niet het geval.

Redacteur Lotte Decaluwe zocht uit of het verhaal van  New Yorker Robert Lane die twee zonen kreeg en de ene “Winner” noemde, en de andere “Loser” echt gebeurde. En zo ja gedroegen ze zich daar dan naar? Want, nomen est omen?

Waar komt de uitdrukking “gejost” zijn vandaan? Waarom wordt precies de naam Jos met pech of erger nog geassocieerd?

Lees ook:
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet