Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Geluiden waar je een 'breinorgasme' van krijgt

ma 5 nov. - 9:13

Al gehoord van ASMR? Kort voor Autonomous Sensory Meridian Response. In de volksmond ook wel “het hersenorgasme” of “breinorgasme” genoemd. Je krijgt een tintelend gevoel in hersenen, hoofd en hoofdhuid, getriggerd door geluiden als knisperen, kraken en fluisteren.
ASMR

De ASMR-community is nog niet zo heel oud: het fenomeen zou een eerste keer beschreven zijn in 2007, ergens op een gezondheidsforum. Ondertussen maken Youtubers als Taylor Darling en bekende Hollywoodsterren er veelbekeken video’s over. Redacteur Max Vrijens dook in de wereld van die ASMR-video’s.

Wat is de impact van geluid op lichamelijkheid, emotie en cognitie? Vincent Meelberg is cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet er onderzoek naar.
Maar wat ASMR precies teweeg brengt in ons brein weten we nog niet.

Wim Helsen begon zopas aan het derde seizoen van Winteruur. Nieuw aan zijn zijde is de golden retriever Bami Swami. Naar welke gasten kijkt hij uit? Zoals de ASMR-traditie het wil, zal het interview van a tot z gefluisterd worden.

Bekijk het fluisterinterview met Wim Helsen

Wat als je collega’s en oud-collega’s een ASMR-menu laat maken?
Dan krijg je Marc Van Den Hoof die Tsjechische tekenfilms imiteert, Friedl' Lesage die luchtkusjes geeft, Kathleen Cools die een minuut uit Kant voorleest, Frank Deboosere die het gedicht “De Wolken” van Martinus Nijhoff fluistert. En nog meer lekkers om tot een breinorgasme te komen.

Geluidskunstenaar Ward Weijs maakt al een hele tijd geluidsinstallaties met geluiden van frigo’s en zijn ultieme favoriet: wasmachines. ASMR-kunst, als het ware!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet