Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

'Geluk in het spel? Dan geen geluk in de liefde': waarom geloven we dat zo graag?

vr 22 apr. - 11:02

Waarom lijken geluk in het spel en geluk in de liefde nooit samen te gaan? Of geloven we dat alleen maar? En waarom linken we geluk in het spel en liefdesgeluk eigenlijk met elkaar? 'De Wereld van Sofie' ging op zoek naar een antwoord op al die vragen.
Liefde

Luisteraar Paul De Prins vraagt zich na de lotto-uitzending van 21 april 2022 af: waar komt het cliché vandaan dat wie geluk heeft in het spel, geen geluk heeft in de liefde, en omgekeerd?  Zijn echtgenote speelde jaren op de Lotto, maar won nooit. Sinds haar overlijden heeft Paul haar gewoonte overgenomen, en nu wint hij wél regelmatig een mooie som. Geluk in het spel, zegt hij zelf, maar zijn geluk in de liefde is verdwenen.

Mijn echtgenote speelde jarenlang op de Lotto, maar won nooit. Nu zij is overleden en ik speel in haar plek, win ik wel regelmatig.

Waarom lijken geluk in het spel en geluk in de liefde nooit samen te gaan? Of geloven we dat alleen maar? We vragen het graag aan Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van het boek “Liefde”.

Troostrijke gedachte

"Het is vaak een troostrijke gedachte dat je wel geluk in het spel zal hebben, als je geen geluk hebt in de liefde, of omgekeerd. Maar uit onderzoek blijkt eigenlijk het tegendeel: geluk en liefde gaan vaak samen hand in hand. 

De mensen die het gelukkigst zijn, die zijn vaak creatiever en flexibeler wanneer ze worden uitgedaagd. Ze kunnen dus beter omgaan met moeilijkheden, waardoor hun geluk groter lijkt. "Onderzoekers komen ook met een evolutionaire verklaring. Mensen die in een wereld leven waarin hun kansen niet zo groot lijken, spelen veel vaker 'alles of niets'", aldus Mark Mieras.

Geen duurzaam geluk

Fascinerend dat we twee totaal verschillende dingen, liefde en geld, in één spreekwoord terug te vinden zijn. "Het lijkt erop te wijzen dat we toch graag één van die twee dingen in orde willen hebben?", zo vraagt Sofie zich af.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die de loterij winnen, een jaar later hetzelfde geluksniveau bereiken als voor ze de grote geldsom wonnen

"Uit onderzoek blijkt dat mensen die de loterij winnen, een jaar later hetzelfde geluksniveau bereiken als voor ze de grote geldsom wonnen. Dat fortuin levert dus geen duurzame vorm van geluk op. Ook omgekeerd geldt dat: mensen die mindervalide worden, zijn een jaar na die minder goede periode ook even gelukkigt na een jaar als voor ze mindervalide werden."

Verklaringen zoeken

"We willen graag alles verklaren, daarom geven we geluk een aureool van controleerbaarheid: 'natuurlijk heb ik ongeluk in het spel, want ik heb geluk in het spel'. Alsof het rationeel is, alsof er wetmatigheden zijn", aldus Mieras. Dat is het dus niet.
 

Beluister hier het volledige gesprek met Mark Mieras.

Lees meer:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet