Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

"Gemaakte kwetsbaarheid is geen échte kwetsbaarheid"

wo 9 jan. - 11:58

Je kwetsbaar opstellen, het is niet makkelijk, en al helemaal niet voor een publiek. Of is het dat wel? Want blijkbaar zijn er een hele hoop 'influencers' die zichzelf blootgeven op sociale media. Schrijfster Roxane van Iperen ziet het met lede ogen aan.
Roxan van Iperen

Fantoomkwetsbaarheid, zo noemt de Nederlandse auteur Roxane Van Iperen het fenomeen waarbij mensen kwetsbaarheid gebruiken als een soort handelswaar: "Voor mij is het geregiseerde kwetsbaarheid. Dat is precies het tegenovergestelde van wat echte kwetsbaarheid nu eigenlijk is." 

Verkoopstrucje

In se geen probleem, zegt Van Iperen: "Voor die mensen is het een manier om hun handelswaar te verkopen." Maar het wordt wel kwalijk wanneer jongeren het voor waar aannemen. Want dat is die gemaakte kwetsbaarheid niet. 

Echte kwetsbaarheid is jezelf blootgeven en niet weten hoe het afloopt: "Het is een kus geven en niet weten of je er één terugkrijgt. Misschien wordt het wel eeuwige liefde, misschien niet. Het kan goed of desastreus aflopen", zegt Van Iperen. 

Verkeerd voorbeeld

Of ze zelf wel beseffen wat ze aan het doen zijn, de 'kwetsbare' influencers? Roxane Van Iperen denkt van niet: "Ik denk ook niet dat er iets kwaads achter zit. Maar net daarom is het zo schadelijk." Ze noemt het een heel giftige manier van contact leggen. "Stel dat je in de klas, op school of op je werk op die manier zou communiceren met mensen, dan zou het misschien ook wel fout aflopen.  Voor veel jonge mensen is het een verkeerd voorbeeld."

"Om echt contact met mensen te leggen, zal je moeten kunnen reageren op kwetsbaarheid. Maar dan is er steeds die onzekere factor. En die mis je online."

Beluister het interview met Roxane Van Iperen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet