Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gemeenten krijgen steun bij opvang Oekraïense vluchtelingen, Jambon (N-VA): "We voorzien 1.000 euro voor elke plaats"

za 5 mrt. - 9:21

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was de ontbijtgast deze week van Michaël Van Droogenbroeck. Hij heeft het over het einde van de coronamaatregelen maar ook over de crisis in Oekraïne: "Vlaanderen is bereid om 60% van de vluchtelingen die toekomen in België op te vangen. Het is hartverwarmend dat mensen hen thuis willen opvangen, maar we zijn als overheid ook verplicht om naar meer duurzame oplossingen te kijken."
©VRT

Er is een taskforce opgericht, om de verbinding te maken tussen de lokale overheden en het federale niveau. In die taskforce wordt er ook op middellange termijn nagedacht en zitten alle betrokken instanties samen, zoals de VDAB. "We zitten met een krapte op de arbeidsmarkt hier, dus kunnen we kijken hoe we die mensen aan het werk kunnen laten gaan. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die vluchten nu, dus ook naar onderwijs moeten we kijken", zegt Jambon. En uiteraard is er ook huisvesting. Bij al die domeinen zijn de lokale besturen betrokken partij.

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten niet langs de geijkte asielprocedure en kunnen in principe meteen aan het werk en kunnen aankloppen bij het OCMW. Vlaanderen maakt dus geld vrij om de lokale besturen te ondersteunen.

We moeten ons bewust zijn van het feit dat de opvang voor een lange tijd kan zijn. Ik weet niet of we dat voor weken of maanden mogen vragen aan burgers

Jambon vindt de vele privé-initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen hartverwarmend. "Het is mooi hoe solidair Vlaanderen is", zegt hij, verwijzen naar de massale reactie op #plekvrij, de campagne gelanceerd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Maar hij lijkt ook voorzichtig te waarschuwen. "We moeten ons toch rekenschap geven dat het wel eens voor heel lang zou kunnen zijn. En ik weet niet of je dan aan burgers kan vragen dat ze die mensen voor weken en maanden opvangen."

"Ik denk dat we als overheid verplicht zijn om naar duurzame initiatieven te kijken en zo veel mogelijk collectieve opvang te organiseren. En daar zijn we nu mee bezig", aldus Jambon.

Beluister het gesprek met Jan Jambon via de podcast 'Ontbijten met Michael'

Bekijk het volledige gesprek hieronder

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet