Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

Genocideplegers bewaken de grenzen in Soedan, met steun van Europa

za 6 jan. - 4:39

Het is een publiek geheim dat Europa Soedan de middelen geeft om de migratie hardhandig af te stoppen in eigen land. Rik Van Cauwelaert geeft tekst en uitleg in Interne Keuken. “Wie haalt het in zijn hoofd om met zo’n regime akkoorden te sluiten?”
De afspraken tussen Europa en de Oost-Afrikaanse landen zijn niet toevallig genoemd naar de Soedanese hoofdstad Khartoum.

Het schandaal van de uitwijzingen naar Soedan waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in verwikkeld zit, speelt zich af in een breder Europees kader. Een kader dat, als het van de Europese Unie afhing, geheim had moeten blijven.

“Het is eigenlijk een publiek geheim”, licht Rik Van Cauwelaert, journalist bij De Tijd, toe in Interne Keuken. “Het gaat om afspraken die de Europese Unie in 2015 op de top in Valletta, Malta, gemaakt heeft met de landen uit de Hoorn van Afrika, waaronder Soedan.” Ze heten niet toevallig de Khartoum-afspraken, naar de Soedanese hoofdstad.

Migratiestop

“Officieel dienen die Khartoum-afspraken om de mensenhandel aan te pakken. Dat is de grote verklaring, met veel diplomatiek jargon en wat zinnetjes over mensenrechten.”

“Maar waar het echt om gaat, is dat Europa erop rekent dat die landen, dus ook Soedan, aan hun grenzen de migratie stoppen.”

“Als je dat bekijkt, weet je dat dat geen simpele opdracht is. In die regio is nogal wat aan het gebeuren: burgeroorlogen, afrekeningen, noem maar op.”

Europa levert gesofisticeerd materiaal om migranten te stoppen aan de Soedanese grenzen

“Wat gaat men dus doen? Duitsland heeft het voortouw genomen om gesofisticeerd materiaal leveren aan die landen, aan Soedan, om die mensen die de grenzen oversteken af te stoppen.”

“Soedan is een grote doorgang vanuit die kant van Afrika. Wie bijvoorbeeld uit Congo komt, reist ook langs daar naar Libië. Op dat punt wil Europa dus de stroom stoppen.”

Grensbewakers

“Een jurist mailde mij dat er geen geld rechtstreeks naar die regimes gaat. Maar dat betekent wel dat er onrechtstreeks geld naar die regimes gaat.”

Wie terreur zaait in Zuid-Soedan, wordt nu ingezet als grensbewaker, met steun van Europa

“En met die regimes is er een heel groot probleem. Omar Al-Bashir, de president van Soedan, heeft meerdere moordpartijen in Darfour en elders aangericht. Zijn militie, die terreur zaaide onder de boerenbevolking in het zuiden, er eigenlijk een genocide pleegde, wordt nu ingezet als grensbewakers. Dus de opleiding die Europa geeft, en de middelen en gesofisticeerde apparatuur, komen in de handen van die kerels.”

De regimes waarmee Europa handelt, zijn net de oorzaak van de hele vluchtelingenstroom

“En waarom vluchten die mensen? Zij vluchten juist weg van de regimes die daar heersen, letterlijk om te overleven. En nu biedt Europa opleiding aan die zogenaamde grensbewakers.”

“De regimes waarmee Europa handelt, zijn net de oorzaak van de hele vluchtelingenstroom.”

Medeplichtig

“Het regime van Al-Bashir levert zogezegd strijd tegen de mensenhandel, maar staat eigenlijk in contact met veel van die criminele organisaties. En neemt eigenlijk ook deel aan de kidnapping van bepaalde vluchtelingen, die ze dan terug uitleveren aan die mensenhandelaars.”

Het Soedanese regime kidnapt vluchtelingen om ze weer uit te leveren aan de mensenhandelaars

“Er is daar dus een soort van medeplichtigheid tussen het regime en de criminele organisaties die de mensenhandel organiseren.”

“Het is onbegrijpelijk. Wie haalt het in zijn hoofd om met zo’n regime akkoorden te sluiten?”

Gêne

“Iedereen is intussen wat gegeneerd naar zijn schoenen aan het kijken. Want iedereen heeft door dat die afspraken allesbehalve koosjer zijn.”

“Op de Europese top van 2015 was iedereen aanwezig: Charles Michel, Juncker, Tusk, zelfs Martin Schulz. De grote organisaties, Interpol, Frontex en de andere: allemaal zaten ze aan tafel om het te officialiseren.”

“De lijsten met uitwijzingen zijn gepubliceerd. Het gaat om 80, soms 90 uitwijzingen. België staat helemaal onderaan met vijf. Zelfs Nederland heeft vijftien of twintig Soedanezen uitgewezen. Maar iedereen zwijgt.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet