Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Gentse cafébazen niet gelukkig met Jupiler van 30 cl

di 3 sep. - 9:23

Gentse cafébazen worden naar eigen zeggen door brouwer AB InBev gedwongen om Jupiler te schenken in bierglazen van 30 centiliter. De traditionele glazen van 25 cl zijn immers niet meer te verkrijgen. De brouwer ontkent dat en zegt dat het de consument is die beslist.
Fabriek

Begin deze zomer lanceerde AB InBev een promotieactie in cafés. Klanten die een Jupiler in een glas van 25 centiliter bestelden, kregen voor dezelfde prijs een glas van 30 centiliter. Na afloop van de vakantie maakte de brouwer bekend dat het pintje van 30 cl behouden blijft. De promotieprijs verdwijnt wel en opnieuw geldt de prijs van een vat bier van voor de zomer.

"Een vergiftigd geschenk", vinden de Gentse Tappers, de vzw die alle café-uitbaters van de Overpoortstraat in Gent verenigt, een bekende studentenbuurt. Volgens de uitbaters worden ze verplicht om te kiezen voor glazen van 30 cl omdat de klassieke glazen van 25 cl niet meer beschikbaar zijn.

Zo worden ze gedwongen om de prijs te verhogen met 30 procent: van gemiddeld 2,30 à 2,40 euro per pintje naar 3,10 à 3,20 euro per pintje. Dat leidt tot een concurrentieel nadeel tegenover cafés waar wel nog in glazen van 25 cl wordt geschonken. "Bovendien vraagt de klant niet naar pintjes van 30 cl, zeker niet als er meer voor moet worden betaald", aldus Tim Joiris, voorzitter van de Gentse Tappers. De cafébazen vinden dat pinten van 30 cl aanzetten tot onverantwoord alcoholgebruik. "Het is AB InBev gewoon om grotere volumes te doen", vindt Joiris.

De brouwer ontkent dat het puur om hogere volumes gaat en dat er geen glazen van 25 cl beschikbaar meer zijn. Wel is het zo, aldus woordvoerster Laure Stuyck, dat het bedrijf een nieuwe glazenproducent heeft en dat die zich zal focussen op de glazen van 30 cl. Maar er is nog een grote voorraad aan glazen van 25 cl, verzekert het bedrijf. "En als blijkt dat de consument glazen van 25 cl verkiest, zullen we dat zeker bekijken", aldus nog de woordvoerster. "De consument beslist." Een bevraging heeft wel aangetoond dat zowel de consumenten als de café-uitbaters positief staan tegenover de glazen van 30 cl, klinkt het bij de brouwer.

Beluister het gesprek met Tim Joiris in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet