Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Georges Kamanayo over zijn biografie: “Ik was op zoek naar mijn identiteit”

vr 23 okt. - 10:00

Kinderen van de zonde, zo werden ze genoemd. Georges Kamanayo is een van hen. Zijn moeder was zwart en Rwandees, zijn vader een blanke Belgische koloniaal, die getrouwd was met een Française. Voor de Rwandezen is Georges geen Rwandees, voor de Belgen is Georges geen Belg. Voor de blanken is hij zwart, voor de zwarten is hij blank. Hij is verloren tussen twee werelden.
GEORGES KAMANAYO

Gemengde koppels waren verboden in de koloniale staat. Metissen, kinderen van gemengd bloed, waren een probleem. Ze vertroebelden de strikte grens tussen blank en zwart en ze waren een bedreiging voor de koloniale rassenscheiding. Daarom werden ze kinderen van de zonde genoemd.

"Wie ben ik?"

Georges groeide op zonder zijn vader: “Ik leefde met de vraag of ik wel gewenst was. Ben ik echt een kind van de zonde? Wie ben ik? Waarom ben ik op deze aarde? Ik was op zoek naar mijn identiteit. Voor mij was het niet zo evident om daar een antwoord op te krijgen. Achteraf is gebleken dat ik zeker gewild was”, zegt hij in ‘Interne Keuken’, waar hij praat over zijn nieuw boek.

Toen hij dertien jaar was, werd Georges Kamanayo weggehaald bij zijn Rwandese moeder. Het zou decennia duren voor hij haar terug zou zien. “Ik kwam terecht in een school in Congo waar ze kinderen van de zonde verstopten. Het was een eliteschool want er zaten ook kinderen van de koning. Daar had je ook een soort apartheid want metissen pasten niet in het systeem. Je werd apart behandeld. België heeft trouwens ook meegewerkt aan de apartheid.”

Ontvoering

Hij kwam daarna terecht in België bij een adoptiegezin. “In mijn boek heb ik het als een ontvoering verwoord, want dat was het ook. Mijn moeder had nooit toestemming gegeven om mij af te staan. Het was een gearrangeerde ontvoering waarbij de Belgische overheid in samenwerking met de missionarissen een definitieve oplossing wilden vinden omdat ik nergens thuishoorde.”

Tussen 1959 en 1962 was dat het lot van een kleine duizend kinderen uit Rwanda, Burundi en Congo. De Belgische staat organiseerde de uitwijzingen. Broers en zussen werden van elkaar gescheiden, namen en voornamen werden veranderd, geboortedata gewijzigd, de kinderen verloren hun identiteit.

Excuses van Begië

Op 4 april 2019 heeft premier Charles Michel hiervoor officieel excuses aangeboden. “Het was nodig dat België zijn fouten erkende in Congo”, besluit Kamanayo. “Net zoals de waarheidscommissie die nu opgericht is ook noodzakelijk is. Ik werd behandeld als een derderangs-Belg. Ik heb een enorme discriminatie meegemaakt.”

'Tussen twee werelden' is een boek van Georges Kamanayo over de zoektocht naar zijn moeder, zijn vader en zichzelf.

Beluister het gesprek met Georges Kamanayo in ‘Interne Keuken’:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet