Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Getuigenissen

vr 18 sep. - 3:39

manuscript

In de geschiedenisboeken gaat het altijd over Napoleon en Louis XIV, over de prestaties van pausen en presidenten. Altijd over God en nooit eens over kleine Pierke, laat staan de vrouw van klein Pierke of zijn kinderen.

Nooit eens iets over de hond van de dokter van Dudzele. Tenzij dan in gerechtelijke verslagen, want het was een venijnig beest dat wel eens loslopende kindertjes beet en dan kon de dokter het aan de rechter gaan uitleggen. Dat is het moment waarop hij in de geschiedenis opduikt.

Plots horen we ook de stem van de moeder van het gebeten kind. We komen te weten wat ze aan het doen was toen haar zoon gillend thuis kwam. Welke soep er op het vuur stond. “Weet gij wel wat dat niet kost, een nieuwe broek, meneer de juge?” De getuigen gunnen ons een blik in hun gewonemensenleven. Informatie die voor hedendaagse historici goud waard is.

Maar al die verhalen zitten verborgen in oneindig veel archieven. Bedolven onder meters papier en stof. Onbegonnen werk om dat allemaal te lezen. Daar heeft historicus Wouter Ryckbosch iets op gevonden.

Hij is op zoek naar mensen die graag misdaadverhalen lezen. Vrijwilligers die graag rechtbankverslagen inscannen en overtikken. Zodat de wetenschap ermee aan de slag kan. Verhalen over steenkooldiefstal in Oostkamp en sabotage van landbouwmachines, over hoe zelfdoding vroeger bestraft werd en waarom het zo vaak mis ging op café.

Hoe meer vrijwilligers meehelpen, hoe meer we te weten kunnen komen over taalgebruik en opvoeding, armoede en ongelijkheid, zeden en gewoonten in het Brugge van de achttiende en negentiende eeuw.

Getuigenissen - zo heet het project - is een geweldig succes. Wie wil meedoen, kan zich nog altijd aanmelden op www.getuigenissen.org

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet