Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Geurverlies na corona? Volg een reuktraining

do 30 jul. - 5:16

Veel mensen die een coronabemetting hebben gehad, ervaren dat hun reuk- en smaakvermogen veranderd of verminderd is. Een reuktraining kan uitkomst bieden. Maar, waarschuwen artsen, het herstel kan lang duren.
Koffie ruiken

Je smaak- of reukzin verliezen kan een van de eerste signalen van Covid-19 zijn. En ook wie de ziekte onder de leden heeft gehad blijft smaken en geuren soms minder of anders beleven. Rode wijn of frambozen die "anders" smaken, komkommers dan weer "zoet". Of schoonmaakproducten waarvan het parfum niet te harden is.

"We zien dit ook bij andere virale infecties," zegt professor keel-, neus- en oorheelkunde Philippe Gevaert (UZ Gent), "maar nu vaker bij  coronapatiënten." Het virus kan zoals bij een verkoudheid het slijmvlies doen opzwellen, zodat de geur niet meer tot bij de geurzenuw raakt. Zo’n geurverlies is tijdelijk; na een week of twee bent u ervan af.

Andere koek is als het coronavirus zich gaat binden op de zenuw. Dat gaat het immuunsysteem aanwakkeren en dat kan schade veroorzaken aan de geurzenuw. Hier is er sprake van langer geurverlies of zelfs soms onherstelbare schade.

"In 70 procent van de gevallen zal de reukzin gedeeltelijk of volledig herstellen" zegt dokter Philippe Gevaert (zie audio onder) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar het herstel gaat heel traag, het kan een jaar duren." Het goede nieuws is dat we onze hersenen kunnen "heropvoeden" om geuren en smaken te capteren en te herkennen.

In principe gaat het herstel vanzelf, maar je kan dat proces wat helpen. "We raden mensen soms aan om een reuktraining te volgen". Dat houdt bijvoorbeeld in twee keer per dag aan flesjes met etherische oliën van munt of eucalyptus ruiken of aan geurstalen die wijnproevers gebruiken.

Luister naar dokter Philippe Gevaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet