Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gezichtsherkenning op Facebook: moet je op 'ja' of op 'nee' klikken?

do 26 apr. - 0:09

Hebt je "ja" of "nee" geklikt op de vraag van Facebook om gezichtsherkenning toe te laten? Wie de voorbije dagen op de sociale netwerksite inlogde, zag een pop-upvenster passeren waarin gevraagd werd nieuwe privacymaatregelen goed te keuren. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert van de Juristen noemt de gezichtsherkenning alvast een brug te ver, maar toch op "nee" klikken is best moeilijk.
Klik je beter "ja" of "nee" om op Facebook gezichtsherkenning toe te laten?

Voor wie er snel vanaf wil zijn, is die "ja"-knop een intelligente keuze. Wie bezorgd is over zijn privacy, dan raad ik aan om eens de voorwaarden na te lezen", vertelt Matthias Dobbelaere-Welvaert in 'De Ochtend'. "Maar... die privacyteksten zijn zeer lang en geschreven door juristen (lees: dus onleesbaar)."

"Er zijn veel addertjes onder het gras, onder meer de gezichtsherkenning. Facebook zegt "Kijk we worden verplicht van de Europese Unie en we laten u dat weten", én tegelijk probeert Facebook toestemming te krijgen tot herkenning van jouw gezicht in foto's van anderen", stelt Dobbelaere-Welvaert. Hij vergelijkt het met China waar overal slimme camera's hangen voor gezichtsherkenning, en dat om je doen en laten te volgen. 

Hebben we een keuze?

Facebookgebruikers hebben eigenlijk geen keuze. Er is geen tussenvorm. "Facebook zegt letterlijk "bol het maar af" of desactiveer je account als je niet akkoord gaat. Vergelijk het met een webshop: als je de algemene voorwaarden niet accepteert, krijg je je product niet. Bij webshops heb je nog voldoende keuze of concurrentie. Voor Facebook is er echter geen concurrentie. Die bedrijven zijn monopolisten, die kunnen zich alles permitteren."

"AVG, het is maar een wettekst"

Vanaf 25 mei is er de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die de persoonlijke gegevens van Europeanen beter moet beschermen. Ook niet-Europese bedrijven moeten die wetgeving toepassen. Gebruikers moeten duidelijke informatie krijgen en hun toestemming geven.

"We hadden al een strikte privacywet maar niemand keek ernaar. Nu zijn er hele hoge boetes en nu zijn die bedrijven collectief in paniek", aldus Dobbelaere-Welvaert. "Dat is goed, maar het is natuurlijk maar een wettekst. Het hangt af van de privacycommissies in elk land die controleren." Dobbelaere-Welvaert maakt zich de bedenking of ons land wel klaar is.

Vorig week stelde staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) zich alvast vragen bij de gezichtsherkenning van Facebook. Hij wil meer duidelijkheid: Het is mij niet duidelijk voor wat een Facebookgebruiker precies toestemming geeft als hij akkoord gaat met gezichtsherkenning. Geldt dat voor elke foto op Facebook, voor elke foto die op onze smartphone staat, voor een tag op Facebook of voor elk Facebookprofiel?"

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet