Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Ghelamco-baas Paul Gheysens en Wouter Vandenhaute willen Anderlecht kopen

za 18 nov. - 12:10

Voetbalclub RSC Anderlecht staat te koop en er zijn op dit moment twee potentiële kopers: de Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov en daarnaast Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens van bouwpromotor Ghelamco. Oesmanov was de eerste geïnteresseerde, maar de piste Vandenhaute-Gheysens is intussen de meest concrete.
Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute

Het was in het voorjaar al dat Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock aan voetbalmakelaar Christophe Henrotay had gevraagd om op zoek te gaan naar potentiële kopers voor Anderlecht.
Henrotay kwam al gauw met de 64-jarige Alisjer Oesmanov op de proppen, een steenrijke zakenman die zijn geschat vermogen van een kleine 20 miljard euro verdiende in mijnbouw, metaalindustrie en telefonie.
Oesmanov is ook voor 30% aandeelhouder van de Londense club Arsenal, maar leeft daar al langer in onmin met de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Stan Kroenke. Beiden probeerden de voorbije tijd om elkaars aandelen te kopen. In mei bood Oesmanov nog 2 miljard euro voor het aandelenpakket van Kroenke.
Oesmanov is in eigen land niet onbesproken en zou volgens de BBC in het geheim ook aandeelhouder zijn van Everton. Wat tegen de regels is, want je kan geen aandeelhouder zijn van twee clubs in dezelfde competitie.

Nog geen concrete onderhandelingen met Oesmanov

In mei bracht Henrotay Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck bij Oesmanov op zijn jacht in Monaco.
De zakenman bleek zeer geïnteresseerd en de vraagprijs van om en bij de 100 miljoen euro zou ook geen probleem zijn. Maar concrete onderhandelingen zijn er tot op vandaag met Oesmanov niet gevoerd.

Vandenhaute en Gheysens bereiden een bod voor

Dat is wel het geval met de andere kandidaten, Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens. Nadat Roger Vanden Stock op een aandeelhoudersvergadering half september het mandaat had gekregen om met potentiële kopers te onderhandelen, zaten beide partijen al enkele keren samen.
Het duo bereidt intussen een bod voor in de grootteorde van het gevraagde bedrag. Gheysens brengt het leeuwendeel van het kapitaal in, Vandenhaute zal op termijn de club leiden.
Het probleem dat Paul Gheysens op die manier twee clubs in handen zou krijgen – hij is ook eigenaar van Antwerp – zal wellicht opgelost worden door zijn kinderen in één van de twee clubs te laten stappen.

Het einde van een tijdperk bij Anderlecht

De grote winnaars van een eventuele verkoop zijn alvast de aandeelhouders van Anderlecht. Toen de club in 2010 omgevormd werd tot een NV, brachten 13 aandeelhouders 10 miljoen euro aan kapitaal samen.
Zij zien hun inzet amper 7 jaar later bijna vertienvoudigd. Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin hebben 62 procent van de aandelen, Michael Verschueren - de zoon van eremanager Michel Verschueren - 10 procent.
De verkoop van Anderlecht betekent ook het einde van een tijdperk: de club was bijna een halve eeuw in handen van de familie Vanden Stock. Constant nam in 1971 het roer over van Albert Roosens en in 1996 volgde Roger zijn vader op aan het hoofd van Anderlecht.

Gevolgen voor de bouw van het Eurostadion

Wouter Vandenhaute was 7 jaar geleden al geïnteresseerd om medeaandeelhouder te worden van Anderlecht, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu krijgt hij dus met de steun van Paul Gheysens een herkansing.
En door de mogelijke overname van Anderlecht door Paul Gheysens ontstaat er ook een totaal nieuwe situatie rond het nieuw te bouwen Eurostadion in Brussel.
Waar Anderlecht het voorbije jaar steevast liet weten dat het niet in dat stadion zou spelen, zal dat uiteraard nu wél het geval zijn.
Dat is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van het stadion en dat vergroot de kansen dat het ook effectief gebouwd wordt. Of dat nog tijdig zal gebeuren voor het Europees Kampioenschap van 2020 is een andere vraag.

Bron: vrtnws.be
Herbeluister hier het interview met Peter Vandenbempt

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet