Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

'Gladiator 2': De langstverwachte film van het jaar is een mission impossible

Gisteren 8:46

Na 24 jaar is er eindelijk een vervolg op ‘Gladiator’. De epische film over een Romeinse generaal die wraak wil nemen voor de moord op zijn familie was in 2000 een regelrechte voltreffer bij pers en publiek. Gaat de duim van de fans ook dit keer omhoog? Deze 5 uitdagingen beslissen over het lot van 'Gladiator 2'.
Paul Mescal speelt de hoofdrol in de nieuwe 'Gladiator'-film
© 2024 Paramount Pictures.

1. Overdonderende cijfers

‘Gladiator’ was in 2000 een fenomenaal succes. Hij bracht maar liefst 460 miljoen dollar op, terwijl hij er amper 100 miljoen had gekost. Een jaar later kon hij 5 van zijn in totaal 12 Oscarnominaties verzilveren, o.a. die van beste film en beste mannelijke hoofdrol (Russell Crowe). ‘Gladiator’ blies ook in één klap het genre van de historische sandalenfilm nieuw leven in. Om daar een vervolg aan te breien moet je van goeden huize zijn.

De regisseur van ‘Gladiator 2’ is alvast dezelfde: Ridley Scott. Het budget? Een veelvoud: 310 miljoen dollar volgens The Hollywood reporter. Scott gebruikte die centen o.a. om het Colosseum na te bouwen. Hij liet het vullen met water zodat er een zeeslag kon plaatsvinden, terwijl er haaien rondzwemmen op zoek naar hapklare brokken. Voor wie er nog aan twijfelde, 'Gladiator 2' is nog grootser en bombastischer dan het origineel.

Russell Crowe speelde de hoofdrol in de 1e 'Gladiator'-film. Foto: Rue des Archives Paris
© Rue des Archives Paris

Russell Crowe speelde de hoofdrol in de 1e 'Gladiator'-film. Foto: Rue des Archives Paris

2. Sex appeal

'Gladiator' maakte van de charismatische Russell Crowe in één klap een wereldster. De Nieuw-Zeelandse acteur had maar al te graag een rol gespeeld in het vervolg. Op zijn vraag schreef Nick Cave ooit zelfs een scenario waarin zijn personage Maximus (die sterft op het einde van 'Gladiator') vanuit het hiernamaals jacht maakt op niemand minder dan… Jezus. Die film kwam er (gelukkig?) nooit. Intussen heeft Crowe niet meer de leeftijd en de looks om een geloofwaardige gladiator neer te zetten.

Toen ik dat harnas aantrok besefte ik: Nu is het aan jou, nu moet jij het doen.

— Paul Mescal (Lucius)

Enter Paul Mescal. Op het eerste gezicht een vreemde keuze. De Ierse acteur maakte indruk met zijn gevoelige vertolkingen, zoals in de tv-reeks ‘Normal people’ en films als ‘Aftersun’. Mescal kan als geen ander tegelijk kracht én breekbaarheid uitstralen. Maar in deze film dreigen zijn talenten te verzuipen in het water dat het Colosseum binnenstroomt. 

3. Zinderende emoties

‘Gladiator’ was een spektakelstuk. Met veldslagen en gladiatorengevechten. Maar het was vooral ook een aangrijpend verhaal. Over een man die zijn familie verliest en zint op wraak. De hartverscheurende scène waarin Maximus dromend terugdenkt aan zijn gezin, terwijl hij met zijn vingertoppen over het koren strijkt, zit nog steeds op ieders netvlies.

Scenarist David Scarpa van ‘Gladiator 2’ heeft bij het schrijven de copy-paste knop niet geschuwd. De beproevingen die zijn hoofdpersonage Lucius (Paul Mescal) moet doorstaan lopen opvallend gelijk met die van Maximus. Maar de impact is kleiner. Wellicht omdat we het allemaal al eens gezien hebben. Je kunt nu eenmaal niet 2 keer hetzelfde ei leggen. 

4. Legendarische muziek

Zoek op internet naar een lijst met beste filmmuziek aller tijden en je botst gegarandeerd op ‘Gladiator’. Hans Zimmer componeerde met de hulp van Lisa Gerrard een beklijvende score, groots en dreigend aan de ene kant, zacht en gevoelig aan de andere. De soundtrack van de film is zo mogelijk nog memorabeler dan de film zelf.

Maar Zimmer en Gerrard gaven beiden forfait voor de sequel. “Ik ben er klaar mee, met die wereld”, zei Zimmer in een interview met Curzon. “Ik wil mezelf niet herhalen, om uiteindelijk toch neergesabeld te worden door de critici. Zelfs als ik de mooiste score ooit zou schrijven, zou het niet volstaan om het origineel te overtreffen.” 

Voor 'Gladiator 2' ging het dirigeerstokje dan maar naar Harry Gregson-Williams, een vroegere assistent van Zimmer. Fans mogen wel op hun 2 oren slapen. Het bekende thema 'Now we are free', keert terug. Zoals zoveel in deze film terugkeert. 'Gladiator 2' is déjà vu en déjà entendu.  

5. Memorabele quotes

“At my signal, unleash hell”, zegt Maximus in 'Gladiator' tegen één van zijn kapiteins als zijn leger klaar staat voor de slag tegen de Germanen. “‘Are you not entertained? Is this not why you are here?" roept hij naar het publiek als hij zijn laatste tegenstander in de arena heeft afgeslacht. Bij iconische films horen iconische quotes. ‘Gladiator’ zit er vol van.

Of er straffe quotes uit ‘Gladiator 2’  de tand des tijds gaan doorstaan valt af te wachten. Maar op de vraag “Are you not entertained?” kunnen we nu al wel antwoorden. Toch wel, het was bijzonder onderhoudend. En spectaculair. Maar emotioneel trefzeker? Even hartverscheurend als 'Gladiator'? Nee, dat zeker niet.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet