Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Google dreigt ermee zoekmachine in Australië af te sluiten

vr 22 jan. - 9:10

Internetgigant Google dreigt ermee zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. Reden van dat dreigement is een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor het overnemen van en linken naar nieuwsartikelen.
Benjamin Dada via Unsplash

De Google-topvrouw in Australië, Mel Silva, zei in de Australische Senaat dat de wetgeving onwerkbaar is, en dat het bedrijf onmogelijk het financieel risico kan berekenen. Dat meldt het Australische persbureau AAP. "De Australische markt verlaten is de enige rationele beslissing als deze code erdoor komt", zei Silva.

De code werd in december geïntroduceerd in het Australische parlement. Volgens AAP zou Google boetes tot 10 miljoen Australische dollars (6,4 miljoen euro) moeten betalen als ze de uitgevers weigert te betalen voor hun artikels. In eerste instantie zou de wetgeving gelden voor de nieuwsfeed van Facebook en Google Search.

“We plooien niet”

Premier Scott Morrison antwoordde al op het dreigement van Google. "Het is Australië dat de regels opstelt over wat toegelaten is in Australië, en het is ons parlement dat daarover beslist. Zij die bereid zijn binnen dit kader in Australië te werken, zijn welkom. Maar we plooien niet voor dreigementen."

Silva vergeleek uitgevers die moeten betalen om links naar hun content te tonen met een vriend een koffiebar aanraden en dan van de koffiebar een factuur krijgen omdat je hun naam gebruikt hebt. Nog volgens de Google-topvrouw resulteert de Australische wet in een einde van het vrije en open internet.

Frankrijk

Gisteren nog raakte bekend dat Google in Frankrijk zal betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft het, op aandringen van de Franse mededingingswaakhond, een overeenkomst bereikt met een van de grootste Franse uitgeverijen.

Het gaat om een deal met de uitgever Alliance de la Presse d'Information Générale, waaronder bijna 300 titels vallen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt en over aparte licenties voor titels van deze uitgever lopen nog gesprekken.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister het gesprek met Olivier Braet, specialist Mediabeleid in 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet