Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Griekse begroting niet in overeenstemming met Wet van Benford

ma 12 sep. - 17:55

Griekse begroting niet in overeenstemming met Wet van Benford

De Wet van Benford is geen Europese verordening of staatshuishoudkundige regel, maar wiskunde. Statistiek, om precies te zijn. Wat wil het geval?

Vier Duitse economen hebben Europese begrotingscijfers bestudeerd en bewijzen gevonden van manipulaties of fraude. Vooral bij Griekenland. Maar ook de data van Roemenië, Letland en - jawel - België zijn verdacht. Dat wil zeggen dat de getallen in de begroting nogal afwijken van de frequentie die de Wet van Benford voorspelt.

Volgens die Wet is de kans dat in een reeks getallen een getal met een 1 begint ongeveer 30%. De kans dat een getal met een 2 begint is 17,5% en amper 5% begint met een 9. Die merkwaardige wetmatigheid geld bijvoorbeeld bij datasets als 'aantal inwoners',  'lengte van rivieren', 'fysische constanten' en bij priemgetallen. Maar ook voor pakweg beurskoersen, facturen en belastingbrieven. Naar verluidt zou in sommige staten in de VS de fiscus belastingaangiftes op geldigheid onderzoeken met de Wet van Benford.

De Duitse onderzoekers vonden vooral twijfelachtige cijfers voor de Griekse begroting van 2000. Op 1 januari 2001 trad Griekenland toe tot de Eurozone...

Lees en beluister ookLees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet