Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Groen en N-VA in Antwerpen? Van Besien spuwt in de uitgestoken hand van De Wever"

ma 15 okt. - 7:12

In Antwerpen geraakt de huidige centrumrechtse coalitie maar aan een krappe meerderheid. Het verklaart waarom Bart De Wever (N-VA) vanochtend meermaals de hand heeft gereikt aan Groen. Niet dat een coalitie Groen-N-VA daarmee in de steigers staat, analyseert politiek journalist Marc Van de Looverbosch in 'De Ochtend'. "De Wever weet heel goed dat dat niet gaat gebeuren."
Marc Van de Looverbosch

CD&V-voorzitter Wouter Beke mag hoegenaamd niet tevreden zijn over de score van zijn partij in Antwerpen. "Het is eigenlijk ronduit slecht", stelt Marc Van de Looverbosch. Ze gaan van 5 zetels naar 3. Daardoor is de hele meerderheid van Bart De Wever in gevaar gekomen."

Is Kris Peeters hier nu verzwakt uitgekomen? "Ik denk het wel. Peeters komt er in de voorkeurstemmen niet goed uit. Hij moet vele anderen laten voorgaan. Dat wordt een pijnlijke."

Alles bij het oude

Toch zou het goed kunnen dat zijn partij ondanks alles opnieuw in het Antwerpse stadsbestuur belandt. "Er zal niet veel anders uitrollen dan de huidige meerderheid van N-VA-Open VLD-CD&V."

Ook politiek journalist Bart Verhulst is het daarmee eens: andere coalities lijken op dit moment op niets te zullen uitdraaien. "N-VA en Groen hebben samen een meerderheid, maar Groen is altijd blijven volhouden dat het dat niet gaat doen. N-VA en SP.A hebben ook een meerderheid en Beels heeft op het einde van de campagne de deur op een kier gezet. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Bart De Wever, die zes jaar geleden zo trots was dat hij de socialisten uit het Schoon Verdiep had gekregen, SP.A nu doodleuk zou terughalen."

"Bovendien, zo heeft Bart De Wever gezegd, is de uitslag in Antwerpen gelinkt aan de Vlaamse en federale verkiezingen van volgend jaar. Als je nu de socialisten binnenhaalt, kan ik mij niet voorstellen dat het de bedoeling om hen volgend jaar ook binnen te halen."

"Ik wil de grootste zijn"

De slechte score van CD&V in Antwerpen neemt niet weg dat de partij het goed blijft doen in de twee provincies waar ze al het sterkste stond: Limburg en West-Vlaanderen. Een snelle telling leert dat CD&V in 108 gemeenten de sterkste partij is, N-VA in 58.

"Dat was ook de uitdaging van deze verkiezingen", weet Van de Looverbosch. "Herinner u dat Bart De Wever onlangs op de meeting in Antwerpen opriep om te laten zien dat N-VA de grote volkspartij in Vlaanderen is. Nu hoor je Beke zeggen: 'Wij blijven de grootste in Vlaanderen'."

Beke vertelt daarmee ook geen onzin, zegt Van de Looverbosch. "N-VA de grootste in Vlaanderen? Dat is maar in een beperkt aantal gemeenten. Die ambitie moet Bart De Wever dus nog even opzij houden. Slim genoeg beseft hij dat ook wel en heeft hij al op voorhand al gezegd dat de grootste lokale partij worden een soort hink-stap-sprong wordt. Zes jaar zijn er nu voorbij, nu komen er nog zes jaar. Maar het blijft toch een beetje haperen."

En in Gent?

In Gent laat de definitieve uitslag op zich wachten, nadat er een aantal stembrieven waren ontdekt met een verdacht wit poeder. Nu zijn 89 van de 91 bureaus geteld en lijkt het erop dat het kartel SP.A-Groen 5 zetels verliest en Open VLD 6 zetels wint.

Tenzij Groen binnen het kartel haar rechten begint op te eisen, oppert Van De Looverbosch. "Als het klopt dat Groen in Gent 14 verkozenen heeft en SP.A maar 7, dan is Groen de sterkste partner. Dan zou je je de vraag kunnen stellen: is het niet de sterkste groep die de kandidaat-burgemeester zou moeten kunnen leveren?"

"Stel dat Groen zich uit dat kartel losmaakt: 14 zetels zijn voldoende om met Open VLD een meerderheid te vormen. Daarmee kan Open VLD SP.A laten voor wat het is en heel die schandaalsfeer buiten het bestuur houden."

Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat dat zal gebeuren, stelt Verhulst. "Groen zou qua aantal verkozenen wel de bovenhand halen in het kartel, maar blijft vooralsnog achter Rudy Coddens staan als burgemeester."

Matthias De Clercq van Open VLD heeft gisteravond nochtans de sjerp geclaimd. "Maar de vraag is of hij niet te zegezeker is. Hij heeft namelijk geen stok achter de deur nu een centrumrechtse coalitie niet mogelijk is. Hij kan met andere woorden de twee mogelijke coalities niet tegen elkaar uitspelen."

Kan De Clercq een troef uitspelen? "Het aantal voorkeurstemmen. Hij heeft er bijna 15.000 en Coddens 11.000. "

Beluister de analyses van Marc Van de Looverbosch:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet