Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Groen verdedigt regeringsbeslissing: "IS-kinderen en hun moeders terughalen, is meest veilig en menselijk"

di 8 jun. - 7:22

Kinderen van IS-vrouwen en de vrouwen zelf uit Syrische kampen terughalen naar België is de meest menselijke en veilige beslissing. Dat zegt kamerfractieleider voor Groen Wouter De Vriendt. Hij blijft de politiek gevoelige beslissing van de Vilvaldi-regering verdedigen na kritiek van oppositiepartijen NV-A en Vlaams Belang.
Wouter De Vriendt

In maart nam de federale regering de principiële beslissing om een 30-tal kinderen actief terug te halen uit kampen van terreurgroep IS in het Noordoosten van Syrië. Een politiek gevoelig dossier, erkent Wouter De Vriendt, kamerfractieleider voor Groen. “Het zat in de vorige regering geblokkeerd omdat men geen actieve inspanningen wilde doen om de kinderen te repatriëren. Wij doen dat wel en indien nodig halen we ook de moeders terug, als zij hun kinderen niet laten vertrekken. Daar hebben we met Groen voor op de barricaden gestaan, daar ben ik nog altijd fier op.”

Intussen zijn de eerste observatiemissies om de risico’s in te schatten achter de rug en werden DNA-stalen afgenomen bij de kinderen en hun moeders om zeker te zijn dat zij de Belgische nationaliteit hebben. Voor de moeders wordt geval per geval bekeken of zij teruggehaald worden, zegt De Vriendt. “Het is in elk geval de meest veilige oplossing. Die vrouwen zijn ofwel al bij verstek veroordeeld ofwel loopt er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hen. Als ze hier landen, worden ze meteen aangehouden en opgesloten. Het is in ons belang dat we dat doen, want we zien de invloed van IS in de kampen weer toenemen en er zijn duidelijke signalen van radicalisering bij zowel de moeders als de kinderen.”

Voor de kinderen zelf is hen terughalen ook de meest menselijke oplossing. “Kinderen dragen geen schuld voor de fouten van hun ouders”, zegt De Vriendt. “Hun welzijn staat voorop, we kunnen hen niet laten sterven in die kampen.”

Beluister het gesprek met Wouter De Vriendt in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet