Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Groen wil tegen dinsdag eensgezindheid rond energie-overwinsten: "Maar er zitten enkele 'monsieur non's' aan tafel"

za 8 okt. - 7:29

De federale regering is het (nog) niet eens over de aanpak van de overwinsten van energiebedrijven. Dat zegt Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen. Zijn minister Tinne Van Der Straeten heeft daarover deze week een voorstel op tafel gelegd, "maar er zitten blijkbaar enkele monsieur non's aan tafel die zich meer zorgen maken over de winst van Engie dan over de factuur van mensen", aldus Vaneeckhout. Hij wil dat er tijdens de begrotingsgesprekken eensgezindheid komt, die lopen nog tot dinsdag.
Jeremie Vaneeckhout
© VRT

De federale regering zit dit weekend bijeen om de begroting voor de komende twee jaar te bespreken. Groen heeft met Tinne Vanderstraeten een minister op een belangrijke plek, energie. Zij heeft maandag een voorstel op tafel gelegd voor de crisisbijdrage van energieproducenten. 

Concreet wil Vanderstraeten voor een periode van twee jaar alle inkomsten boven de 130 euro per MWh afromen en vraagt om een solidariteitsbijdrage van 1,5 cent per liter op benzine en diesel. Dat moet in totaal 4,7 miljard euro opleveren. 

Maar het voorstel wordt niet door iedereen binnen de regering even warm onthaald. "We zitten blijkbaar aan tafel met enkele monsieur non's die het onbegrijpelijk vinden dat energiebedrijven die enorme winsten maken hun deeltje zouden bijdragen", aldus Groenvoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

"Ik begrijp niet dat sommige mensen zich meer zorgen maken over de winst van Engie dan over de factuur van de mensen", zegt hij tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck.

Vaneeckhout wil niet gezegd hebben dat Groen de hakken in het zand zal zetten over dit thema tijdens de begrotingsgesprekken, maar zegt wel dat er tegen dinsdag een duidelijk akkoord moet zijn rond de overwinsten. Dat akkoord moet de basis vormen voor andere maatregelen die de energiefactuur moeten drukken, klinkt het. "We zullen moeten kijken waar we elkaar kunnen vinden, dat is de verantwoordelijkheid van iedereen die rond de tafel zit."

Meer dan wat de EU voorstelt

Het voorstel van Tinne Van Der Straeten gaat verder dan de ambities van de Europese Unie. Vanderstraeten wil voor een periode van twee jaar alle inkomsten boven de 130 euro per MWh afromen, terwijl de EU 180 euro per MWh voor een periode van zeven maanden voorstelt. "Maar Europa zegt zelf ook dat het beter en langer kan en ik vind dat België daarin het goede voorbeeld moet geven", besluit Vaneeckhout.

Ook over de juridische afdwingbaarheid van het voorstel heersen nog twijfels, maar Vaneeckhout maakt zich sterk dat het plan "gematigd en juridisch robuust genoeg is". "Partijen zoals PVDA willen zelfs nog verder gaan, maar dan kom je juridisch wel in onzekerheid terecht. Dat willen wij niet, want we hebben die middelen echt nodig."

Verdubbeling effectentaks

Bij het begrotingsoverleg van de federale regering zou ook een verhoging van de effectentaks op tafel liggen. Een idee waar de voorzitter van Groen ook achterstaat, hij pleit zelfs voor een verdubbeling: "Op dit moment bedraagt die taks 0,15 procent en wij vinden een verdubbeling een billijke inspanning." De taks wordt alleen geheven op effectenrekeningen die minstens 1 miljoen euro waard zijn. 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet