Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Groene Planeet

za 12 mrt. - 9:40

Een natuurdocumentaire moet over dieren gaan. Dieren zijn spannend. Of schattig of grappig. Ze doén vanalles. Planten niet, planten zijn passief. Ze staan stil en groeien alleen maar. Documentaires over planten zijn saai. Dachten wij.
BBC Green Planet

Maar wij dwaalden, beseffen we nu. David Attenborough (95) en de BBC hebben ons ervan overtuigd dat het plantenrijk minstens zo spannend, verrassend en fascinerend is als de wereld der dieren.

In Green Planet kijkt David Attenborough naar onze planeet vanuit het perspectief van de planten. In de spectaculaire eerste aflevering zien we dat het regenwoud geen rustige plek is waar planten vredevol naast elkaar gedijen. Het is een slagveld. Er woedt een oorlog, een voortdurende strijd om zonlicht en voedingsstoffen. David Attenborough legt ons de oorlogsstrategieën uit en de vijand- en de bondgenootschappen.

Met onze mensenogen ziet een plant er passief uit, maar als Attenborough met gesofisticeerde camera's de tijd versnelt, begin je te beseffen dat je doelgerichte planten-activiteit ziet: de balsaboom haast zich omhoog en groeit zo snel dat hij zijn concurrenten ver achter zich laat en hen het licht ontneemt. De ranken van klimplanten zwaaien wild in het rond tot ze voelen dat ze kunnen aanklampen en dan spiralen ze zich vast. Het woud is een krioelende wereld van grote activiteit en conflict.

Maar er is ook samenwerking. Ronduit spectaculair is het bondgenootschap tussen een ondergrondse schimmel en de bladsnijdersmier. De mieren slepen blaadjes aan waarmee de schimmel zich voedt. Met signaalstofjes geeft de schimmel aan van welke boom hij blaadjes nodig heeft. In ruil krijgen de mieren zwammetjes waarmee ze hun larven voeden. De mieren graven de aarde uit om de groeiende schimmel meer levensruimte te bezorgen. Je zou het landbouw kunnen noemen. 

Canvas zendt The Green Planet uit op dinsdagavond. De eerste aflevering - een must see - staat op VRT NU.

Morgen heeft Interne Keuken plantenfilosoof Norbert Peeters aan tafel zitten.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet