Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Groeten uit Spanje

za 20 nov. - 8:55

We vernemen dat 31 januari een feestdag is in Spanje. Ze vieren dan de Spaanse overwinning op de protestantse opstandelingen in de Lage Landen en het begin van de Spaanse herovering van Vlaanderen. Een feest met stoeten in klederdracht en re-enactments van veldslagen en zo.
Groeten uit Spanje, Sven Tuytens

Een vrolijk boel, voor een gebeurtenis die wij noorderlingen toch eerder associëren met moord en doodslag, de uitlopers van de inquisitie, de leegloop van onze gewesten, de val van Antwerpen, brandschatting, rampspoed en neergang. Wij vinden dat de Spaanse soldaten zich in onze gewesten als oorlogsmisdadigers hebben gedragen, maar in Spanje worden ze dus als helden geëerd.

Voor hij tien jaar geleden in Spanje ging wonen en werken, had Sven Tuytens nog nooit van dat feest gehoord, noch van de Asociacion de 31 Enero die het eerbetoon organiseert. Dat feest is door en door identitair, merkt hij: als je 31 januari viert, zeg je "Ik ben Spanjaard, en daar ben ik fier op".

En dan zitten we meteen bij een van de breuklijnen die van Spanje een diep verdeeld land maken. Regionalisten versus nationalisten. Spanjaarden die dictator Franco op handen dragen, versus Spanjaarden die dictator Franco een, tja, dictator vinden. Ben je voor stierenvechten of ben je ertegen. Podemos versus VOX, links versus rechts.

Sven Tuytens zet een punt achter tien jaar VRT-correspondentschap in Spanje, en blikt terug in zijn boek Groeten uit Spanje. Morgen aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet