Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Boekenfeest

Groetjes uit Vlaanderen: "Doe maar normaal en doe je best"

di 3 nov. - 2:39

Op 13 maart 2020 brengt Mohamed Ouaamari zijn debuut ‘Groetjes uit Vlaanderen’ uit. In een gesloten winkel, zonder boekpresentatie en zonder persaandacht. Dat we 8 maanden later nog steeds over datzelfde boek zouden praten, had hij nooit durven dromen. “Ik dacht dat mijn boek ging verdwijnen in al dat nieuws. Dat ik voor niets een jaar van mijn leven had geïnvesteerd.”
Mohamed Ouaamari

In ‘Groetjes uit Vlaanderen’ schrijft Mohamed brieven naar zijn Marokkaanse grootouders, die hij nooit gekend heeft. Hij stelt aan hen de Vlaming voor. Maar wie zijn wij als Vlaming? Wat verbindt ons eigenlijk?

We doen ons best

Vlamingen durven al eens te focussen op wat er minder goed gaat. Dan sommen we dat allemaal op en concluderen we met een troostende "Maar kom, we doen ons best." Vlaamser dan dat kan niet, aldus Ouaamari: “Doe maar normaal, doe niet te zot, doe uw best. Dat typeert ons als Vlaming, maar dat is ook een schouderklopje voor onszelf. We kijken te weinig naar wat er goed gaat. We beseffen niet altijd welke stappen er al gezet zijn.”

Terreur

De eerste keer dat Mohamed werd aangesproken als moslim, herinnert hij zich nog goed. “Alle mensen hebben wel een soort 9/11-moment waarbij ze zich bepaalde dingen herinneren. Bij veel moslimkinderen is dat welke vragen er op dat moment aan hen werden gesteld." In het geval van Mohamed was dat een leerkracht die de link maakte tussen Al Qaeda en moslims. "En dan denk je: "Oei, ben ik dat?" Je wordt je plots heel bewust van je eigen religie.

Ook vandaag blijft de problematiek rond extremisme brandend actueel. Het telkens verantwoorden van zijn keuzes vindt Mohamed vermoeidend worden. “Ze vragen ons om onze terroristen op te voeden, alsof er een Whatsapp-groep is waarin we kunnen zeggen: Doe eens kalm.” 
En toch is 'Groetjes uit Vlaanderen' geen activistisch boek. "Ik hoef mijn mening niet te verkondigen. Ik heb vooral geregistreerd en daar mijn eigen wending aan gegeven. Dat was mijn grootste doelstelling."

Boekentip

Net zoals alle gasten op het Boekenfeest geeft ook Mohamed Ouaamari een tip: 'Een honger' van Jamal Ouariachi. "Dit boek dwingt je om op een andere manier na te denken. Het is heel straf geschreven."

Maak kans op dit boek én de rest van ons fenomenaal boekenschap. Meer info vind je hier

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet