Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Groot Barrièrerif geschrapt uit VN-klimaatrapport

ma 30 mei - 8:55

Vrijdag verscheen een belangrijk rapport van de UNESCO over de invloed van de klimaatopwarming op het werelderfgoed. Daarin zou eerst ook een hoofdstuk staan over het Australische Groot Barrièrerif. Maar dat heeft de Australische overheid laten schrappen ...
Groot Barrière rif

Klimaatverandering wordt een van de belangrijkste bedreigingen voor de werelderfgoed-sites. Dat staat in het rapport Wereld Erfgoed en Toerisme in een veranderend klimaat dat eind vorige week vrijgegeven is door de UNESCO, het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de Union of Concerned Scientists (UCS).

In het rapport worden 31 natuurlijke en culturele werelderfgoed-sites genoemd die bedreigd worden door de klimaatverandering: hetYellowstone National park, de Galapagos Eilanden, Stonehenge en de Waddenzee ... maar niet het Groot Barrièrerif (GBR). 

In het ontwerprapport stond wel een heel hoofdstuk over het GBR, want het gaat erg slecht met het grootste koraalrif ter wereld. Meer dan 90 procent is verbleekt en sterft af. Verbleking heeft velerlei oorzaken, maar opwarming van het water en verontreiniging van de bodem spelen zeker een belangrijke rol in dat proces.

Maar de Australische overheid heeft dat hoofdstuk laten schrappen, omdat negatieve publiciteit een negatieve impact heeft op het toerisme.

Het geschrapte stuk was geschreven door professor Will Steffen, klimaatexpert van de Australian National University in Canberra. Zijn reactie: 'Als wetenschapper ben ik bang. Als Australiër ben ik gedegouteerd. Ik heb heel veel internationale ervaring, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Misschien dat de overheid in de vroegere Sovjet-Unie informatie vernietigde waarvan ze wilde dat die het daglicht niet zag. Maar in westerse democratieën heb ik dit nooit eerder weten gebeuren.’

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet