Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Hackers konden maanden rondneuzen in toestellen Kamerlid Goedele Liekens: "ICT-dienst parlement is hier niet klaar voor"

vr 24 mei - 7:00

Open VLD-Kamerlid Goedele Liekens is maanden bespioneerd op al haar apparaten, zo laat ze zelf weten op X. Zo is ze de volgende in het rijtje van parlementsleden die het doelwit waren van een cyberaanval. Volgens Liekens moet de Kamer dringend werk maken van meer ICT-expertise en een betere beveiliging.
Goedele Liekens
© BELGA

"Ik was plots geen beheerder meer van mijn eigen Dropbox (een online dienst om bestanden te delen, red.)", vertelt Goedele Liekens in De Ochtend op Radio 1. Vooral op de computer van een medewerkster was dat een probleem. 

"Dan zijn we gaan terugkijken en dan bleek dat er malware (een kwaadaardig programma, red.) zat in een mail die afkomstig leek te zijn van Vlaams Belang-parlementslid Steven Creyelman. Die heeft hij niet zelf verstuurd: ik heb dat aan hem gevraagd. Op die manier zijn ze in die Dropbox binnen geraakt en hebben ze maanden meegelezen."

En die Dropbox gebruikte Liekens op al haar toestellen. "Het zit echt overal: op je laptop, je iPad, je telefoon, zelfs op mijn desktop hier thuis. ICT-specialisten zijn hier twee dagen bezig geweest om alles op te kuisen. Zelfs de harde schijf van mijn desktop moest eruit."

Net zoals bij CD&V-parlementslid Els Van Hoof, maar ook bij Samuel Cogolati (Ecolo) en Georges Dallemagne (Les Engagés), gaat Liekens ervan uit dat ze in de richting van China moet kijken. "Ik heb met collega Marianne Verhaert samen een resolutie geschreven om een onderzoek te vragen naar de behandeling van de Oeigoeren in China. 9 kansen op de 10 heeft het daarmee te maken."

"Trekt uwen hoebel"

Volgens haar is de ICT-dienst van de Kamer helemaal niet klaar voor zulke cyberaanvallen. "Hun reactie was: 'Ah oei, erg. We koppelen je mailadres af en we zorgen dat je niet meer op de wifi kunt. En klaar, en trekt voor de rest uwen hoebel."

Liekens zegt dat ze dan maar zelf aan de slag gegaan is en eigen ICT-experten heeft ingeschakeld. "Maar soms heb je toch wat extra steun nodig. Denk aan die Dropbox: wij kunnen die zelf niet meer afgesloten krijgen. Want als je dat wilt doen, sturen ze een verificatiecode, maar die komt uit bij mijnheer X. Dan zit je in een loop waar je niet meer uitgeraakt. Alleen al daarvoor zou je wel hulp kunnen gebruiken."

"De Kamer leeft nog in de vorige eeuw", stelt ze. "In de commissies komen mensen onze koffie uitschenken: dat kunnen we echt wel zelf. Misschien moeten we eerst zorgen dat onze computers goed beveiligd zijn. Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is en onze generatie kan wel wat heropvoeding gebruiken op dat vlak. Maar als je in de Kamer terechtkomt, denk je toch dat dat soort werkgever je daarin kan begeleiden?"

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet