Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Had de God van de Israelieten een vrouw?

di 22 mrt. - 18:41

Had de God van de Israelieten een vrouw?

De vermeende vrouw van God heet Ašerah (zie plaatje) en de ouden Israëlieten vereerden haar naast Jahweh in de tempel. Dat is toch het oordeel van dr. Francesca Stavrakopoulou, theologe aan de Universiteit van Exeter, in de nieuwe driedelige BBC-documentaire  'Bible's buried secrets'.

Dr. Stavrakopoulou baseert zich op oude teksten, amuletten en beeldjes die onder meer in de oude bijbelse plaats Ugarit (het huidige Syrië) werden opgegraven. Ašerah was een belangrijke (vruchtbaarheids)godin,  uit teksten blijkt dat ze de partner is van de god El.

Er zijn ook teksten teruggevonden die de God van de Israëlieten in verband zouden brengen met Ašerah. De onderzoekster ontdekte een inscriptie waarin iemand om een zegen vraagt. Dat verzoek is gericht aan 'Jahweh en Zijn Ašerah'.

Ze suggereert ook dat er verwoede pogingen gedaan zijn om Ašerah uit de Bijbel en de gehele geschiedenis te wissen. De 'de-Ašerahsering' of monotheïsering zou ten tijde van de Babylonische Ballingschap (586-538 v.Chr.) geschiedt zijn.

De wortels van de had-God-een-vrouw-discussie liggen in 1967 toen de hongaars-joodse historicus Raphael Patai in zijn boek 'The Hebrew Goddess' opmerkte dat de oude Israëlieten in één tempel twee verschijningen van God vereerden: Jahweh en Ašerah.

Lees eventueel ook de bespreking van Hafid Bouazza van 'God against the gods, the history of the war between monotheism and polytheis' van Jonathan Kirsch.

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet