Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Had vertrek van Tommelein niet verwacht, dit is geen ideaal scenario"

vr 30 nov. - 8:29

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt dat Bart Tommelein (Open VLD) vanaf januari toch meteen burgemeester van Oostende wordt en dus de Vlaamse regering verlaat. "Een ideaal scenario kan je dit niet noemen."
Bourgeois

Tommelein had aanvankelijk laten verstaan dat hij zijn termijn van Vlaams minister zou uitdoen en dat hij in de periode tussen januari 2019 en de verkiezingen van 26 mei 2019 enkel titelvoerend burgemeester van Oostende zou zijn. Maar Oostende lonkt kennelijk te hard, Tommelein neemt toch de burgemeesterssjerp meteen op.

"Dit is een verrassing voor mij", reageert de Vlaamse regeringsleider Geert Bourgeois. "Ik had gehoopt en ook aangenomen dat collega Tommelein zou blijven tot het einde van de regeerperiode. Ik betreur het, we hebben 2,5 jaar heel goed samengewerkt."

Sterkhouder

Met het vertrek van Tommelein als viceminister-president en minister van Energie en Financiën verliest Bourgeois een van de sterkhouders van zijn regering, en dat tijdens de laatste maanden van de legislatuur. "Ideaal kan je dat niet noemen, het is veel beter dat je continuïteit hebt in de ploeg", stelt Geert Bourgeois, die naar eigen zeggen wel begrip heeft voor de beslissing van Tommelein.

"Ik hoop nu dat er een goede vervanger komt met ambitie om nog een half jaar goed samen te werken", richt Bourgeois zich tot Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Er ligt dan ook nog veel werk op de plank, klinkt het. "Vaak zijn het heel technische dossiers, zoals de uitvoering van het Vlaams Klimaat- en Energieplan of investeringen in de haven van Antwerpen en Zeebrugge. Ik hoop dat de opvolger van Bart Tommelein iemand is die goed vertrouwd is met de materie en zich snel kan inwerken."

bron: deochtend/vrtnws

Herbeluister het gesprek met Bourgeois 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet