Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Half miljoen Belgen krijgt geld van staatsbon op hun rekening: hoe kan je dat geld opnieuw (veilig) beleggen?

di 3 sep. - 10:00

Meer dan een half miljoen Belgen ziet het geld dat ze hebben belegd in de staatsbon vrijkomen. In totaal gaat het om meer dan 22 miljard euro. Daarom doen banken er nu alles aan om nieuwe beleggingen te slijten. Wat zijn nu de verschillende alternatieven voor een vrij veilige belegging als de staatsbon?
geld

Bijna een jaar geleden tekenden maar liefst 542.670 Belgen in op de staatsbon, voor in totaal bijna 22 miljard euro. Nooit eerder haalde de staat zoveel geld op met een staatsbon. Vandaag komt het ingelegde bedrag terug op de rekening van alle beleggers te staan, inclusief de interesten die goed zijn voor 609,5 miljoen euro.

Er komt dus een berg geld op de financiële markt. Veel banken willen maar wat graag een deel van dat geld binnenhalen. "Vorig jaar zijn ze veel klanten kwijtgespeeld aan de staatsbon en die willen ze nu terugwinnen", zegt professor Financiën, Kenneth De Beckker.

"Ze willen zich niet opnieuw laten vangen door de (nieuwe) staatsbon en willen het geld weer bij zich krijgen." Voor de spaarders van wie het geld vandaag vrijkomt, zijn er verschillende opties om hun centen te beleggen. Enerzijds is er een nieuwe staatsbon, anderzijds hebben banken heel wat veilige alternatieven.

De nieuwe staatsbon

Vanaf 5 september kan je intekenen op de nieuwe staatsbon, zowel voor 1 jaar als voor een langere periode. "Het zou logisch zijn als je opnieuw voor een staatsbon gaat, maar de voorwaarden zijn dit jaar minder interessant."

De nieuwe staatsbon op 1 jaar heeft nu een netto rendement van 1,93 procent.

Vorig jaar was er een fiscaal voordeel: een verlaagd tarief van roerende voorheffing van 15 procent, in plaats van de gewoonlijke 30 procent. De netto rente die een belegger dan overhield aan de staatsbon lag hoger dan de rente bij andere spaarproducten die banken toen aanboden. "En daarnaast zijn banken ook te laat wakker geschoten met de stijgende rentes", blikt professor De Beckker terug op de marktsituatie van een jaar geleden. 

Aan de nieuwe staatsbon is geen fiscaal voordeel gekoppeld, net zoals aan die van maart dit jaar. 

Termijnrekeningen en kasbons

Net omdat er geen fiscaal voordeel is, zien banken hun kans om klanten te overtuigen van eenvoudige, veilige beleggingen. "Banken zetten vooral in op termijnrekeningen en kasbons, die vergelijkbaar zijn met een staatsbon. Als we het aanbod bekijken, schommelen de rentes rond 2 procent", vat professor De Beckker de marktsituatie samen.

Een termijnrekening is een rekening waarop je geld plaatst voor een vooraf afgesproken duurtijd. Wanneer die periode voorbij is, kan de spaarder dat geld en de bijgekomen interest opnieuw gebruiken. Hieronder vind je enkele rekeningen voor een duurtijd van 1 jaar.

Een kasbon is een soort van lening aan de bank. Je leent een bepaald bedrag uit voor een afgesproken periode en in ruil betaalt de bank een vooraf bepaalde rente op vastgestelde tijdstippen. Op het einde van de periode krijg je dan het volledige bedrag terugbetaald. Hieronder vind je enkele kasbons voor een duurtijd van 1 jaar.

De voorbije weken kregen al veel beleggers van de staatsbon een telefoontje van een bank, om nieuwe beleggingen te bespreken. Onder meer ING, KBC en Belfius zijn aan een grote belmarathon bezig. "Het komende jaar zullen de rentes opnieuw zakken, dus bieden ze nu al - enkele weken voor de nieuwe staatsbon - beleggingen aan", legt Kenneth De Beckker uit.

Obligaties

Een derde voorstel dat banken aanbieden, zijn de obligaties. Je leent dan een bedrag uit aan een bedrijf of overheid voor een bepaalde periode. In ruil krijg je jaarlijks de interest uitbetaald en op het einde van de op voorhand afgesproken periode wordt het geleende bedrag terugbetaald.

"Net zoals bij de andere alternatieven hebben obligaties een laag risico en kan je ze vergelijken met de staatsbon." Al hopen banken vooral dat beleggers na een obligatie het geld overzetten naar een beleggingsfonds, een verzameling beleggingen waarin meerdere spaarders investeren in bijvoorbeeld obligaties.

"Op die manier kunnen banken het geld op langere termijn doorsluizen naar die beleggingsfondsen. Dat is hun voornaamste doel. Ze willen geld bij hen op een korte termijn vastzetten, om het nadien op een andere manier te beleggen."

De beurs

Tot slot zijn er uiteraard nog andere beleggingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld aandelen. "Al zijn die uiteraard risicovoller", sluit De Beckker af.

Steeds meer Belgen trekken met hun geld naar de beurs in de hoop daar een hoger rendement te halen. Sinds de lockdown blijft het aantal Belgische transacties stijgen.  

Er zijn verschillende manieren om je geld op de beurs te laten renderen. Je kan onder meer beleggen in individuele aandelen of kiezen voor een Exchange-Traded Funds (ETF’s), beursgenoteerde fondsen die de prestatie van een bepaalde index volgen.

Gemiddeld genomen brengen aandelen op lange termijn veel meer op dan bijvoorbeeld de staatsbon of een termijnrekening. Maar je neemt wel een groter risico. Individuele aandelen en de beurs in zijn geheel zijn onderhevig aan schommelingen. Er is geen garantie op rendement, je kan je geld ook verliezen.  

 Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet