Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Sporza EK en De Wereld Vandaag

Hans Vandeweghe over regenboogrel: "Holebirechten geen prioriteit voor UEFA"

di 22 jun. - 8:17

Het (Duitse) protest tegen de antihomowetgeving in Hongarije is door de Europese voetbalbond de kop ingedrukt. "De UEFA is nu eenmaal een wereldvreemde bond, zoals de meeste sportbonden", zegt journalist Hans Vandeweghe.
Hans Vandeweghe

Uit protest tegen de nieuwe antihomowet in Hongarije wou de burgemeester van München de Allianz Arena in de regenboogkleuren tooien voor de match tussen Duitsland en Hongarije. Maar de Europese voetbalbond UEFA floot de Duitsers terug.

"Dat heeft me toch verrast", zegt sportjournalist Hans Vandeweghe (De Morgen). "Het argument van de UEFA is dat de regenboogkleuren niet passen in de look-and-feel van het toernooi. Maar als je kijkt naar het logo van Euro 2020 dan zie ja 8 verschillende kleuren, waaronder roze."

"Uiteraard is dit een politieke beslissing. Of preciezer: een antipolitieke beslissing. De UEFA is een beetje bang van Hongarije. Je mag niet vergeten dat voorzitter Ceferin uit Slovenië komt, toch ook een zeer conservatief land, waar holebirechten niet gerespecteerd worden."

"Voor de UEFA zijn holebirechten geen prioriteit. Black Lives Matter eigenlijk ook niet, maar toch wordt het knielen voor de aftrap toegestaan, omdat er nu eenmaal veel zwarte spelers op het veld staan."

"De UEFA heeft over BLM expliciet gezegd dat elke speler voor gelijke mensenrechten mag pleiten. Het moedigt de fans zelfs aan om de spelers die knielen te respecteren. Maar is opkomen voor holebi's niet ook opkomen voor gelijke mensenrechten? Alleen is dat voor de UEFA blijkbaar een brug te ver."

"Er is vooruitgang, maar zoiets gaat heel traag"

De beslissing van de UEFA wordt wereldvreemd genoemd, maar dat verbaast Vandeweghe dan weer niet. "De UEFA is nu eenmaal wereldvreemd, net zoals het merendeel van de sportbonden."

"Dat heeft ermee te maken dat het bestuur van die bonden vooral bevolkt wordt door oudere mannen die in een soort bubbel zitten waarin ze nooit tegengesproken worden."

Op de Olympische Spelen van Mexico, in 1968, werden de atleten Tommie Smith en John Carlos - die tijdens de medailleceremonie van de 200 meter hun vuist de lucht in staken uit protest tegen de onderdrukking van de zwarten in Amerika - door het IOC naar huis gestuurd.

"De atleten mogen nu toch al wat meer. Als diezelfde situatie zich op de komende Spelen zou voordoen, zullen de sporters hun medaille niet meer moeten afgeven. Er is dus zeker vooruitgang."

"Er komen ook steeds meer jongeren mensen in de bonden, die de strijd voor gelijke rechten voor zwarten en holebi's normaal vinden. Het is dus van voorbijgaande aard. Alleen duurt het lang voor zo'n structuur zich aanpast."

Beluister het gesprek met Hans Vandeweghe in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet