Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Hazelnootrel in Italië: Nutella-fabrikant wil meer hazelnoten uit Italië, boeren verzetten zich tegen uitbreiding

di 7 sep. - 6:42

De Italiaanse Nutella-fabrikant Ferrero wil meer hazelnoten uit Italië halen. Momenteel gebruikt Ferrero vooral Turkse hazelnoten om de populaire chocopasta en andere lekkernijen te maken. Nu wil Ferrero meer de handen in elkaar slaan met Italiaanse producenten. Toch stoten deze plannen op verzet. "Ferrero heeft geen rekening gehouden met de wens van lokale boeren."
Nutella

Het Italiaanse concern Ferrero  gebruikt voor zijn producten een massa hazelnoten. Maar liefst een kwart van alle geteelde hazelnoten ter wereld belanden in Ferrero-producten. Het bedrijf haalt zijn voorraad vooral uit Turkije, de grootste hazelnootproducent wereldwijd, maar wil nu overstappen op Italiaanse teelt. De plannen kwamen er na kritiek op het Turkse oogstproces, waar kinderen bij betrokken zouden zijn.

Daarnaast wil Ferrero zich nog eens marketingsgewijs extra als een Italiaans bedrijf profileren. Zeker nadat Nutella-concurrent Barilla stuntte met een "100 procent Italiaanse" chocopasta.

Geen zeggenschap voor lokale boeren

De Nutella-fabrikant probeert nu om partnerschappen aan te gaan met Italiaanse boeren en hen ervan te overtuigen om hun olijfbomen en wijngaarden te vervangen door hazelaars. Maar volgens Patrick Van Damme, bio-ingenieur en hoogleraar aan de Universiteit van Gent, houdt Ferrero niet genoeg rekening met de wensen van lokale producenten. "Het bedrijf is iets te snel gegaan door het landbouwareaal te willen verhogen met 30 procent (zo'n 10.000 hectaren). Dat is niet niks."

Volgens de hoogleraar zou Ferrero best eerst rond de tafel zitten met lokale boeren om hen de plannen rustig uit te leggen. Zo zouden alle partijen tot een overeenkomst kunnen komen.

Vrees voor monocultuur

Sommige boeren en natuurorganisaties vrezen door de teeltverandering voor een soort van monocultuur. Hetzelfde gewas telkens op dezelfde grond verbouwen heeft namelijk negatieve gevolgen voor de waterhuishouding in de bodem en voor bepaalde diersoorten.

Ferrero voelde de bui al hangen en beloofde dat het toch zal inzetten op mengteelt om de boeren gerust te stellen.

Toch worden de hazelnoten nu ook al in monocultuur geteeld. Het is niet duurzaam en daarnaast ook moeilijk om over te schakelen op mengteelt met andere soorten. Iedere teelt heeft zijn eigen noden", zegt Van Damme. "Ferrero voelde de bui al hangen en beloofde dat het toch zal inzetten op mengteelt om de boeren gerust te stellen."

Of de hazelnoot ook hier in België goed zou aarden? Volgens Van Damme lukt dat zeker en vast. "Je ziet hier meer en meer een tendens van agroforestry waar men eenjarige landbouwteelten combineert met bomen en struiken die de velden afperken." Dit systeem met hazelaars zou volgens de expert kunnen slagen bij ons. "Het zal altijd wat marginaler blijven dan in Italië, maar met wat stimulering van bovenaf zou het in principe kunnen."

Beluister het gesprek met bio-ingenieur Patrick Van Damme in 'De Wereld Vandaag' via Select.

Bron: vrt.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet