Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Heb jij een normale penis?

vr 15 okt. - 6:13

Penissen zijn speciale dingen. Je hebt er korte en lange, dunne en dikke, rechte en kromme, besneden en onaangeroerde... Maar bestaat er iets als een normale of een ideale penis? Uroloog Piet Hoebeke (UGent) ziet elke dag een hele stoet piemels voorbijkomen en is dan ook de ideale persoon voor al onze penisvragen.
UVV

Op Google vind je vandaag meer dan 600 miljoen hits als je het woord 'penis' intypt. Maar als je kijkt hoeveel resultaten er nog overblijven als je zoekt naar wetenschappelijke websites over het thema, schieten er nog maar 50.000 hits over. Disproportioneel is dat. En nog meer disproportie is te zien als je zoekt naar 'penisvergroting'. Waar daar amper wetenschappelijke sites over berichten, staat Google bol van de resultaten. Dat er een zekere obsessie is omtrent de lengte van de penis, is dus een feit. Hoe komt dat?

Gorilla vs mens

Van alle primaten, heeft de mens toch wel de grootste penis. Je zou misschien verwachten dat pakweg een gorilla een grotere penis zou hebben, maar in wezen is het zo dat een gorilla zijn potentiële partners kan imponeren met een stevige borstkas waar hij met zijn vuisten kan op kloppen.

De obsessie voor het willen van een lange penis is al eeuwenlang geprogrammeerd in ons brein

Een homo sapien moest dus een stevige penis in erectie kunnen tonen om indruk te maken. De obsessie voor het willen van een lange penis is dus al eeuwenlang geprogrammeerd in ons brein.

Meten is weten

In de jaren 50 begon de wetenschap zich te interesseren in de penis. Dokter Kinsey deed als een van de eersten een onderzoek naar de gemiddelde lengte van de penis. Het resultaat van het onderzoek draaide uit op 15,24 cm (in erectie). Maar een heel belangrijke kanttekening bij dit onderzoek, is dat alle resultaten er waren gekomen door zelfonderzoek van de deelnemers. En uroloog Piet Hoebeke is stellig: "Mannen kunnen niet goed meten".

Mannen kunnen niet goed meten

Meer onderzoek en metingen tonen nu aan dat de gemiddelde penislengte 'strandt' op 13,2 cm. Maar er is nuance: de gemiddelde penislengte varieert voor 95% tussen de 9 en 16 cm. Dat betekent dat alles wat minder dan 9 of meer dan 16 cm is, 'niet normaal' is. De gemiddelde omtrek van een penis ligt dan weer rond de 11 cm. Lengte en dikte van de penis zijn ook steeds proportioneel. 

Rustlengte

De penis is vandaag de dag mogelijk kleiner dan een paar honderd jaar geleden. Dat ligt aan 'endocrine disruptors' in het milieu. Maar ook DNA en hormonen zijn een bepalende factor om de lengte van je penis te bepalen. Ook lichaamslengte en huidskleur spelen een rol in het bepalen van de penislengte.

De rustlengte van de penis is van geen enkel belang

"Rustlengte van de penis is van geen enkel belang", zegt uroloog Piet Hoebeke. Hij verbaast zich over het feit dat zoveel mannen zich vragen stellen bij de lengte van hun penis in rust.

Ontdek nog meer over de penis en hoe je die kan verlengen in de lezing van dr. Piet Hoebeke (UGent):

Leer meer over de penis:

Meer 'Universiteit van Vlaanderen':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet