Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

"Hebben we niks geleerd uit vorige gezondheidscrisis?": Belgen steken Franse grens over voor apenpokkenvaccin

wo 3 aug. - 3:11

In het noorden van Frankrijk hebben zich al Belgen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. In Rijsel zijn er bijvoorbeeld op anderhalve week tijd al enkele tientallen Belgen gevaccineerd. Het is in Frankrijk eenvoudiger om een vaccin te krijgen dan bij ons, en de Fransen hebben veel meer vaccins in voorraad.
De Brusselse Dominico wilde zo snel mogelijk het vaccin.

De regionale gezondheidsdienst in het noorden van Frankrijk bevestigt dat er al verschillende Belgen de grens zijn overgestoken voor een vaccin tegen de apenpokken. Daar zijn verschillende redenen voor: een grotere groep komt er in aanmerking voor een vaccin, en er zijn simpelweg ook meer dosissen beschikbaar.

"In Frankrijk raadt de Hoge Gezondheidsraad een preventieve vaccinatie aan voor mensen die een hoog risico lopen om met het apenpokkenvirus besmet te raken", zegt Karima Chouia, verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum in het Franse Rijsel.

"We richten ons op mannen die seks hebben met andere mannen, transgenders met verschillende seksuele partners en sekswerkers. De apenpokken zijn trouwens geen seksueel overdraagbare ziekte, dus we willen die groep niet stigmatiseren. Dat is gewoon de meest kwetsbare, en dus ook onze prioritaire doelgroep."

In België komt er een beperktere groep in aanmerking om zich preventief te laten vaccineren. Bij ons gaat het om:

  • Mannen die seks hebben met mannen die HIV+ zijn of HIV-Prep therapie krijgen en in het laatste jaar minstens twee soa's hebben gehad.
  • Mannelijke en transgender sekswerkers.
  • Mensen met immuunstoornissen en zo een hoog risico lopen op besmetting
  • Laboratoriumpersoneel dat het virus opkweekt.

Vaccintoerisme

Enkele tientallen Belgen zijn de grens dus al overgestoken om in Frankrijk een vaccin te gaan halen. De ongerustheid is groot, onder andere bij Domenico en Anthony, twee Italiaanse Brusselaars die naar Rijsel gereisd zijn.

"Ik wilde het vaccin eigenlijk gewoon krijgen in België", zegt Domenico. "Maar dat gaat niet als je geen seksuele relatie hebt gehad met een hiv-positieve persoon of geen immuunstoornis hebt. Dan ben ik maar gewoon naar Rijsel gekomen. Dat leek de snelst mogelijke manier om het vaccin te krijgen. De afspraak maken ging ook heel gemakkelijk."

"Ik vind het heel belangrijk om gevaccineerd te zijn. Iedereen loopt het risico besmet te worden. Je moet er niet eens seks voor hebben."

"Dit is een gezondheidscrisis", zegt Anthony. "We hebben toch iets geleerd uit de vorige pandemie? We weten hoe we moeten reageren. Waarom reageren we dan niet? Niet alleen België staat achter trouwens. Alleen Spanje en Frankrijk lijken er haast achter te zetten."

"Voor ons is dat geen probleem", zegt Chaoui over de Belgen die naar haar vaccinatiecentrum komen. "Wij liggen aan de grens met België en we hebben de mogelijkheid om hen te ontvangen, dus onze Belgische buren kunnen zeker komen. Soms kan het zijn dat we zo'n 5 Belgen vaccineren tijdens vaccinatiesessies van 3 uur."

Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zegt dat het begrip heeft voor de overstekende Belgen. "We moedigen het vaccintoerisme niet aan, maar begrijpen het wel", zegt Boris Cruyssaert. "Het illustreert net dat de behoefte naar vaccins heel groot is, en dat homomannen zichzelf én hun omgeving willen beschermen."

Meer vaccins in voorraad

Niet alleen de voorwaarden om een vaccin te kunnen krijgen, lokken mensen de Franse grens over, de Fransen hebben ook veel meer vaccins beschikbaar.  42.000 dosissen zijn er al uit de aangelegde stock gehaald, nog eens 32.000 dosissen "worden beschikbaar gemaakt".

"We hebben zeker genoeg vaccins om mensen te kunnen blijven ontvangen", zegt Chouia. "We zijn nu anderhalve week open en hebben ondertussen 220 vaccins gezet."
Ons land moet het zeker tot oktober nog doen met amper 3.040 dosissen van het vaccin tegen de apenpokken. Pas in het najaar worden 30.000 extra dosissen verwacht. Daardoor kan op dit moment niet iedereen die dat zou willen een vaccin krijgen.

In België zijn tot nu toe 167 toegediende vaccins geregistreerd: in het UMC Sint-Pieters in Brussel 92, het Tropisch Instituut Antwerpen 53, het UZ Gent 13, het UZ Leuven 2, het CHU Luik 5 en het CHU Charleroi 2.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet