Heeft binnenkort niemand nog chemo nodig?
di 6 mrt. - 6:42
Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Om te groeien of om een wonde te genezen hebben we die cellen nodig. Maar soms loopt de celdeling ongecontroleerd. En dan ontstaan er kankercellen.
“Op dit moment is er in jouw lichaam waarschijnlijk een oorlog bezig tussen jouw immuunsysteem en een cel die een kankercel wil worden. En je immuunsysteem is die cel nu aan het vernietigen” zegt Evelien Smits.
We hebben dus een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen kanker. Hoe komt het dan dat sommige mensen toch kanker krijgen? Smits maakt de vergelijking met een leger in ons lichaam: “De verschillende types witte bloedcellen vormen samen een leger dat vecht tegen ziektekiemen, dus ook tegen kanker. De T-dodercellen kunnen kankercellen herkennen en vernietigen, zoals soldaten met een geweer. Dit doen ze pas als ze instructies hebben gekregen van de generaals: de dendritische cellen. Naast de T-dodercellen zijn er ook nog de natuurlijke killercellen (NK cellen). Zij herkennen vooral cellen die onder stress staan. Bij sommige mensen kan het zijn dat hun leger niet sterk genoeg is om kankercellen te herkennen en te vernietigen” zegt Smits.
Immuuntherapie
“Met immuuntherapie geef je je immuunsysteem de nodige wapens om de strijd met de kankercel te kunnen winnen. Zo kan men bijvoorbeeld de dendritische cellen in grote aantallen kweken en in supervorm brengen. Dit noemen we celtherapie. (Voor meer voorbeelden, bekijk het integrale college hieronder)
Enorme doorbraak
Kunnen alle kankerpatiënten geholpen worden met immuuntherapie? “Nee” zegt Smits. “Maar het wordt wel beschouwd als een enorme doorbraak.”
Met immuuntherapie worden er betere resultaten bekomen voor sommige patiënten dan met klassieke behandelingen (zoals chirurgie, chemotherapie, or radiotherapie,…) Smits geeft meteen toe: "Er zijn óók nevenwerkingen" (zoals diarree, jeuk, en huiduitslag). Maar ernstige nevenwerkingen waarvoor je in het ziekenhuis moet opgenomen wordt, komen minder vaak voor. De impact is ook minder groot dan de haaruitval.
Je kan de immuuntherapie natuurlijk ook combineren met klassieke behandelwijzen: dan val je als het ware de kankercellen vanuit alle hoeken aan. Maar verder onderzoek is hier nog nodig. “We moeten het kankertype per kankertype bekijken, en per patiënt” zegt Smits.
“In bepaalde gevallen heeft immuuntherapie al chemo vervangen. Maar voor veel patiënten zijn we het nog aan het uitzoeken” besluit Smits. “We werken er hard aan om meer patiënten te kunnen genezen, met minder chemo.”