Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Heeft u ook een aversie tegen al die Nederlanders op onze radio’s en televisies?"

do 28 jan. - 3:55

Sportjournalist Hans Vandeweghe hekelt het aantal Nederlandse commentatoren op onze schermen en radio's. "Alsof er geen Belgen zijn die ons kunnen uitleggen wat er gebeurt."
"Heeft u ook een aversie tegen al die Nederlanders op onze radio’s en televisies?"

Heeft u ook een aversie tegen al die Nederlanders op onze radio’s en televisies? Pas op, ik heb die niet omdat ik een kwart Nederlander ben, en dat kwart heeft te maken met die 11 mooie jaren die ik daar als journalist heb beleefd.

 

Ik spreek ook met een Hollands accent als het moet; maar heb geen schrik, ik zal u dat niet aandoen. Als u desgevallend toch last zou hebben van Hollandofobie, heeft u mijn luisterend oor, want er is weldegelijk sprake van enige overkill.

 

Neem nu in de sport. Laatst toen AA Gent in de Champions League schitterde tegen Zenit Sint-Petersburg had de Vlaamse publiekszender -die de rechten op de Champions League heeft- maar liefst 3 Nederlanders als analist ingeschakeld.

 

Ten eerste Jan Boskamp, natuurlijk. Uiterst aimabele man. Hij zat vroeger bij de VRT, maar nu niet meer, omdat die voor de meer eloquente Jan Mulder (ook al een Nederlander) hebben gekozen. Vervolgens Aad De Mos, ook een Nederlander, en net als Bosmans ex-coach bij onze topclubs. En ten slotte Mario Been, de coach die in zijn eentje KRC Genk een beetje naar de verdoemenis heeft geholpen. Dat was dus overkill, en nog geen klein beetje. En Hein Vanhaezebrouck, de trainer van AA Gent, was absoluut ‘not amused’ toen uitgerekend Been hem kwam vertellen dat hij wel wat vrolijker mocht zijn na de kwalificatie. Alsof Hein, geboren aan de grens met Frankrijk, een Nederlander nodig heeft om zijn graad van tevredenheid te etaleren.

 

En alsof er geen Belgen zijn die achteraf kunnen vertellen wat er in die 90 minuten zijn gebeurd. En dat meestal met een stelligheid die compleet ingaat tegen wat ze voor de wedstrijd hebben voorspeld. Hier in dit onvolprezen columnblokje zit ik ook tussen twee Nederlanders in. Vorige week was Erik Spinvis aan de beurt. En volgende week is Nico Dijkshoorn (die ik tussen haakjes wel steen-en steengoed vind).

 

Maar wat me echt tegen de borst stuit, zijn al die Nederlanders die ons komen vertellen wat er in het buitenland gebeurt. Hebben we dan niemand meer die over de grens woont en tegen betaling van wat plaatselijke valuta de telefoon opneemt en ons kan vertellen wat Merkel, Poetin, Obama en mindere goden in hun landen uitvreten? Samenwerking met de NOS OK, maar moet dat nu echt een Nederlander zijn die ons Belgen - reserve Fransen - vanuit Parijs godbetert komt vertellen dat de wereld daar naar de kloten gaat? En dat doorspekt met allerlei Franse woorden die op de Nederlandse luisteraar ongetwijfeld indruk maken maar met een uitspraak waar wij in onze Franse lessen onvoldoende voor hadden gekregen? Ik weet dat dit huis van vertrouwen moet besparen, maar als we al in onze buurlanden geen eigen correspondenten meer hebben, dan vrees ik dat we meer dan ooit een stelletje navelstaarders worden.

 

Beluister het middagjournaal:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet