De Ochtend
"Heel soms hoeft het niet meer. Ik wil dan niet verder met mijn leven met migraine"
do 19 mei - 9:46
Drummen met migraine? Dat levert gelukkig weinig problemen op. Wanneer Isolde een concert moet spelen met hoofdpijn, komt ze zo laat mogelijk toe en verzamelt ze al haar krachten. Vreemd genoeg lukt dat goed, omdat haar lichaam “alles op scherp zet”:
Ik speel goede concerten met een migraine-aanval.
Maar na de concerten voelt ze driedubbel en dik de pijn die toeslaat, en alle andere symptomen die wraak nemen.
Isolde heeft zeker twee migraine-aanvallen per maand. Elke week slikt ze een stuk of vier pijnstillers. En daarnaast probeert ze ook andere hulpmiddelen. De cefaly bijvoorbeeld: een toestel om op je voorhoofd te zetten. Het brengt verlichting, omdat het invloed heeft op de neurotransmitterwerking in je hoofd.
Twee keer per jaar is het écht erg. Zo was ze onlangs aan het repeteren in de Grote Post. Ze zag lijkbleek en “het ging echt niet”. Ook de rit naar huis was een hel. Alle lichten van de tegenliggers sneden in haar hoofd.
Migraine kan zoveel pijn doen. Ik heb echt luidop zitten wenen in de auto en zitten roepen.
Toen ze thuiskwam, zette ze zich aan tafel met haar hoofd in haar armen. Haar pijn verbergen voor haar zoontje ging gewoon niet meer. “Mijn vriend heeft me dan naar boven gedragen en mijn kleren uitgetrokken, omdat ik dat zelf niet meer kon” zegt ze. Op die momenten hoeft het niet meer voor haar. “Ik wil dan niet verder met mijn leven met migraine”.
Gelukkig heeft ze die hevige aanvallen maar twee keer per jaar. Maar ook wanneer de migraine minder domineert, moet ze opletten. “Het voelt heel oneerlijk als de rest staat te feesten na een concert, en tante Isolde moet thuis in haar bed kruipen en mag niks drinken”, besluit ze.
De week van de migraine
4 op 10 mensen weet niet eens dat hij of zij aan migraine lijdt. Bij de apotheek kan je vanaf maandag terecht voor een migrainedagboek of een migrainetest.