Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Héél veel sectoren moeten zich zorgen maken bij een 'no deal' over brexit"

do 23 aug. - 9:00

De Britse regering begint vanaf vandaag burgers en bedrijven te informeren over wat er zou gebeuren als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten zonder een akkoord over die brexit. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt dat het niet zo ver zal komen. "Dat zou een rampscenario zijn", zegt hij in "De ochtend". Bourgeois vraagt van de Britten een grotere toenadering tot de Europese Unie.
Geert Bourgeois

In principe moeten de Britten de Europese Unie op 29 maart volgend jaar verlaten, nadat een meerderheid in 2016 voor de brexit heeft gestemd in een referendum. Maar de onderhandelingen tussen Londen en Brussel over de toekomstige relatie hebbe nog veel losse eindjes. Steeds meer mensen houden effectief rekening met een "no deal".

Vandaag publiceert de Britse regering zelfs een eerste advies aan burgers en bedrijven over wat te doen als het Verenigd Koninkrijk inderdaad niet tot een akkoord kan komen. De Britse brexit-minister Dominic Raab wil daarmee naar eigen zeggen onjuiste schrikverhalen counteren. Maar het is ook de bedoeling om op het doemscenario voorbereid te zijn.

En een "no deal-brexit" zou inderdaad rampzalig zijn, stelt Vlaams minister-president Bourgeois. "In de eerste plaats voor de Britten die sociaal-economisch zeer zware verliezen zouden boeken. Maar ook voor heel Europa. Vlaanderen zou na Ierland het meeste lijden.  Wij kunnen tot 28.000 jobs verliezen. Heel heel heel veel sectoren zouden zich zorgen moeten maken bij een no deal."

Hoop op Brits pragmatisme

Bourgeois hoopt dat het niet zo ver zal komen, al houdt hij er wel rekening mee want het water tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk is nog zeer diep.

"We zijn zeer intens bezig om de bedrijven te wijzen op alle mogelijke problemen, niet het minst de douaneproblemen. Bedrijven voeren nu ongehinderd uit. In de toekomst zal elke vrachtwagen en elk schip gecontroleerd moeten worden. Veel bedrijven - is mijn indruk - zijn er zich niet van bewust wat er allemaal aan rompslomp zal ontstaan."

De Vlaams minister-president hoopt daarom op gezond verstand en Brits pragmatisme aan de onderhandelingstafel. "Ik zie meer en meer stemmen in het Verenigd Koninkrijk die ervoor pleiten om tot een goed akkoord te komen of zelfs de zaken terug te schroeven. Het was dan ook een heel precaire meerderheid die voor de brexit heeft gestemd."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet