Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Heel wat woonzorgcentra worden duurder: gemiddeld pensioen ligt ver onder die prijs en kloof wordt alleen maar groter

ma 11 apr. - 8:40

In verschillende woonzorgcentra in ons land stijgt de dagprijs de komende maanden. De reden? De stijging van de levensduurte en - vooral - de energieprijzen die enorm gestegen zijn de laatste maanden. De bewoners in woonzorgcentra van het Antwerps Zorgbedrijf en Integro in Limburg kregen al een brief. Het gemiddelde pensioen ligt ver onder de prijs van een woonzorgcentrum. Die kloof wordt nu nog groter.
woonzorgcentra

De woonzorgcentra in Vlaanderen passen hun prijzen aan. De levensduurte blijft toenemen, denk maar aan de stijgende energieprijzen en dus stijgen de kosten in de woonzorgcentra ook.

"De kosten stijgen, we kunnen niet anders", zegt Roel Eerlingen van Integro, dat in Limburg negen woonzorgcentra uitbaat. "We hebben 1.200 werknemers in dienst, wiens loon ook allemaal geïndexeerd wordt.  Onze energiekosten stijgen... het is bittere noodzaak om onze werking te kunnen voorzetten."

Toch stijgt de dagprijs niet overal evenveel. Een woonzorgcentrum mag twee keer per jaar een indexering doorvoeren, maar is niet verplicht om dat te doen.

Het Antwerps Zorgbedrijf besliste onlangs om acht procent meer aan te rekenen op de factuur voor de bewoners. Omgerekend is dat meer dan 100 euro per maand extra. Het gemiddelde werknemerspensioen ligt ver onder de verblijfprijs in een woonzorgcentrum. Zelfs als dat pensioen dus ook een indexatie krijgt, zal de kloof dat gemiddelde pensioen en de verblijfprijs in een woonzorgcentrum groter worden.

"De pensioenen in Vlaanderen zijn veel te laag", zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk "en het verblijf is heel duur omdat het een beveiligde omgeving met 24 op 24 en 7 op 7 zorg voor handen. En bewoners betalen natuurlijk zelf de woonkost, maaltijden, schoonmaken, enzovoort, dat zit dan in die dagprijs."

Rusthuisbewoners krijgen van de Vlaamse overheid een zorgbudget van 130 euro. "Dat zorgbudget bestaat al meer dan 20 jaar en is in al die tijd amper met 5 euro gestegen," gaat Staes door "eigenlijk lijkt het me logisch dat als alles duurder wordt dat dat ook stijgt."

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde een paar weken geleden aan dat het zorgbudget voor hulpbehoevenden aangepast wordt. Maar dat is pas voor 2024.

"Dat is veel te laat", haalt Staes uit. "Daar hebben rusthuisbewoners vandaag niks aan." Hij eist dat het zorgbudget nu aangepast wordt. "En ik denk dat er nog sociale maatregelen moeten genomen worden. De energiefactuur bijvoorbeeld: de federale overheid heeft niet gedacht aan een daling van de BTW op energie voor woonzorgcentra en assistentiewoningen. En ik kan nog tal van andere sociale maatregelen opnoemen die mogelijk zijn."

Luister naar Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van VLOZO (het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk), de federatie van private woonzorgcentra

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet