Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Heilige Poetin, bidt voor ons

vr 30 sep. - 17:03

In mei lazen we in The Telegraph een stuk over een vrouwelijke religieuze beweging die Vladimir Poetin vereert als de incarnatie van de apostel Paulus. Wie populaire gazetten leest wordt wel vaker geconfronteerd met raar nieuws, half-waar nieuws en totaal onwaar nieuws. En de Eerste wet van Nieuwe Feiten luidt: 'Hoe oostelijker het nieuws, hoe onaannemelijker'.

'Geen duur telefoongesprek met Rusland waard' klonk het toen beginselvast aan de redactionele eet- en vergadertafel.

Nu wil het geval dat we vandaag in Der Spiegel - niet voor niets Duitslands grootste en invloedrijkste weekblad - het artikel 'Putin-Sekte in Russland' aantroffen. U kan het artikel desgewenst ook in het Engels lezen.

De sekte wordt geleid door de 62 jarige moeder Fotina (Fontinya) die voorheen een 'Centrum voor cosmo-energetische geneeskunde' runde en zichzelf als een incarnatie van Jeanne d'Arc beschouwt. De volgelingen hebben naar verluidt vurig gebeden om de wederkomst van president Poetin. En zie.

Wat doen wij in zo'n geval? Surfen op het www voor we belissen of we de oorlogskas aanspreken. Blijkt dat de sekte een Poetin-icoon bezit dat wonderen verricht en een blaadje uitgeeft ('Tempel van Licht') waarin interviews staan met lang geleden ontslapen religieuze figuren (Paulus!). Dat laat ons geen keuze.

Het plaatje hierboven is een prent van Leonid Brezjnev met het gezicht van een oude Poetin. Ze doet de ronde op het internet sinds die laatste zijn presidentiële ambities kenbaar maakte. Het aureooltje hebben wij erbij getekend.

Lees en beluister ook


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet