Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“Hélène Dutrieu? Je zou haar dringend moeten leren kennen”

di 28 jan. - 11:22

Wielrenster, stuntvrouw, vliegenierster, ambulancier en journaliste: Hélène Dutrieu was een bijzonder boeiende vrouw. Daarom wil actrice Liesa Naert graag dat er in Blankenberge een straat naar Dutrieu genoemd wordt. Waarom dat zo belangrijk is? Liesa Naert en Sofie Lemaire lichtten het belang van ‘Meer vrouw op straat’ toe in ‘De Ochtend’.
Liesa Naert

Al meer dan een jaar probeert Sofie Lemaire met de actie ‘Meer vrouw op straat’ meer straten in ons land naar vrouwen te noemen. Omdat er een historisch onevenwicht is. “In het beste geval zijn dat 85 procent mannen, en 15 procent vrouwen. En ik wil daar verandering in brengen” zegt ze in ‘De Ochtend’.

“We willen ons specifiek richten op de kleinere steden en gemeenten”

“Het is een campagne waarbij we voornamelijk gefocust hebben op de grote steden in ons land, en dat loopt goed. Er zijn al veel nieuwe straten en pleinen die een vrouwennaam krijgen” zegt Lemaire. “Maar deze week willen we de campagne een laatste zwier geven voor we het resultaat in een televisieprogramma op Canvas gaan voorstellen. We willen ons specifiek richten op de kleinere steden en gemeenten: mensen oproepen om na te gaan hoe de situatie bij hun is, en mensen oproepen om zelf campagne te voeren voor een vrouwenstraat in hun gemeente.”

Campagne voeren kan iedereen dus. Je kan een straatnaambord downloaden via onze website bijvoorbeeld, of je kan je kandidaat stellen om kans te maken op een groter campagnepakket.

(lees verder onder de foto)

Liesa Naert voert campagne voor Hélène Dutrieu

Liesa Naert voert campagne voor Hélène Dutrieu

Actrice Liesa Naert (zie foto) is onze actie alvast genegen. Ze is een van de ambassadeurs van ‘Meer vrouw op straat’ en zou graag een Hélène Dutrieustraat in Blankenberge zien verschijnen. “Je zou haar dringend moeten leren kennen.  Het is een fantastische vrouw die vooral actief was rond de eeuwwisseling. Ze was een wielrenster, een stuntvrouw, een vliegenierster, een ambulancier en een journaliste.”

Naert vindt Blankenberge de meest geschikte locatie voor een Hélène Dutrieustraat – een laan of plein mag natuurlijk ook - omdat ze daar opgestegen is met haar vliegtuig.   Eerst waren de vluchten nog kort, maar in 1910 brak ze als vrouwelijke pilote meteen enkele records: ze steeg samen met een mecanicien op in Blankenberge, vloog naar Oostende en keerde vervolgens via Brugge terug naar Blankenberge. Door die ‘driehoeksvlucht’ was ze de eerste vrouw ter wereld die een langere vlucht over land maakte en een langere vlucht met passagier.

Beluister het gesprek met Liesa Naert en Sofie Lemaire via Radio 1 Select

Ook amateur-historica Karin De Greeve vindt dat Dutrieu een straatnaambord verdient. Beluister het gesprek in 'De Wereld van Sofie'

Zelf ook campagne voeren?

Wil jij zelf campagne voeren voor Hélène Dutrieu of een andere bijzonder vrouw? Meer info vind je hier:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet