Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Hélène Dutrieu, wielerheldin

za 19 feb. - 3:29

Meervoudig wereldkampioene baanwielrennen, houder van het werelduurrecord. Zelfs mannelijke wielerkampioenen aarzelden om tegen haar te fietsen. Hélène Dutrieu zou een sportheld van het niveau Eddy Merckx moeten zijn. Maar ze is verdwenen in de nevelen der tijd.
Gunter Segers - Hélène Dutrieu

Hélène Dutrieu is straffer - ik wik mijn woorden - straffer dan Eddy Merckx. Want na haar succesvolle loopbaan als wielrenner kwam ze aan de kost als cascadeuse, stuntvrouw. Haar bijnaam was "La Flèche Humaine".

En vervolgens is ze luchtvaartpionier geworden. We bevinden ons aan het begin van de twintigste eeuw en aan het begin van de luchtvaart. Vliegen is een bezigheid voor waaghalzen. Een van de waaghalzen in Hélène. 

De roem die ze vergaart als prille pilote evenaart haar reputatie als wielrenner. Ook nu weer komt men van heinde en verre kijken als Hélène op de affiche staat van een vliegmeeting. 

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, biedt ze zich aan als oorlogspilote. Dat wordt geweigerd, vrouwen kunnen geen militair worden. Dan maar als vrijwilliger de lucht in, in onbewapende verkenningsvliegtuigjes. We willen het Eddy Merckx wel eens zien doen.

Wat een vrouw! Iemand zou over Hélène Dutrieu een boek moeten schrijven, hoor ik u denken. Dat is gebeurd, door Gunter Segers. Hij is zaterdag een van de gasten in Interne Keuken.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet