Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Helft van Belgisch profpeloton komt niet rond met zijn loon

do 11 apr. - 6:31

De helft van de Belgische profwielrenners kan niet rondkomen met zijn loon. Dat blijkt uit een bevraging bij 89 van de 147 profwielrenners door de spelersvakbond Sporta, die Het Nieuwsblad kon inkijken. José De Cauwer plaatst enkele kanttekeningen in 'De Ochtend'.
© Pixabay

Sporta heeft de voorbije maanden een vragenlijst opgestuurd naar alle 147 Belgische profwielrenners. 89 van hen hebben de enquête ingevuld. Een dertigtal respondenten rijdt bij een World Tour-ploeg, de topcategorie in het wielrennen. Het gaat dan om renners uit ploegen als Lotto-Soudal en Deceuninck-Quick Step. 40 respondenten rijden bij een procontinentaal team (zoals Sport Vlaanderen-Baloise) en een twintigtal rijdt bij een continentaal team. Alle niveaus van het profwielrennen zijn dus goed vertegenwoordigd in de bevraging.

Meer dan de helft van de renners geeft aan dat ze per maand minder dan 4.000 euro bruto verdienen. Eén vijfde zelfs minder dan 2.000 euro bruto. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de verschillende categorieën van ploegen. Bij een ploeg in de World Tour verdienen heel wat renners meer dan 10.000 euro bruto. Maar bij een ploeg uit de laagste categorie verdient 60 procent van de renners tussen de 1.000 en 2.000 euro bruto.

"Uiteraard verdienen de renners uit de hoogste categorie goed hun boterham. Maar het verschil met het voetbal blijft groot", zegt Stijn Boeykens, secretaris bij Sporta. Een gemiddelde voetballer verdient 30.000 euro bruto per maand.  "Het is eigen aan de wielersport. Het wielrennen is bijna volledig afhankelijk van sponsoring. Bovendien zijn die sponsors meestal niet de grote multinationals. En ze sluiten doorgaans ook een contract af met een ploeg voor een beperkte tijd."

Die onzekerheid bij de wielerploeg vertaalt zich ook in de contracten van de renners. "Uit de enquête blijkt dat 88 procent van de renners een contract heeft van amper één of twee jaar, dat is heel opmerkelijk, zegt Boeykens."

Wielercommentator José De Cauwer reageerde in 'De Ochtend'. 

"Die cijfers zjin er deels gekomen door het feit dat Sporta de continentale ploegen heeft meegerekend, met (cross)ploegen als Telenet-Fidea en Pauwels Service",  verklaart wielercommentator José De Cauwer. "Daar zitten veel jongeren die naar de top van het wielrennen willen doorstoten, en daar veel voor over hebben. Die ploegen halen het gemiddelde uiteraard naar beneden."

Herbeluister het gesprek met José De Cauwer:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet